malware iphone

‘iOS is een verschrikking voor de vrije samenleving’

Apple's iOS is een gevaar voor de vrije samenleving, zegt de directeur van de Free Software Foundation. Eén partij heeft de volledige controle en dat is een verschrikking.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

john sullivan fsfJohn Sullivan, directeur van de Free Software Foundation (FSF) ziet in Apple’s iOS een grote bedreiging. Volgens de voorvechter van open source-software is Apple het absolute toppunt als het om beperking van vrijheden gaat. De directeur heeft ook weinig vertrouwen in andere smartphones, tablets en slimme horloges: hij noemt het een verschrikking voor de vrijheid van gebruikers. De FSF is een non-profitorganisatie die zich inzet voor vrije software, waarbij gebruikers zelf de code mogen aanpassen en weer verspreiden. Maar zit iedereen wel erop te wachten om zelf z’n besturingssysteem te gaan tweaken?

Sullivan is blij dat het aantal Android-gebruikers groeit, maar ziet ook daar gevaren. Hardwaredrivers en apps gebruiken toch vaak weer proprietary software en apps maken verbinding met diensten waar mensen verder geen controle over hebben. Bovendien dreigt het gevaar dat toekomstige versies van Android toch proprietary worden gemaakt. “Dat is beangstigend”, aldus Sullivan. Liever zou hij zien dat gebruikers van mobiele apparaten en wearables hun besturingssysteem naar eigen inzicht kunnen aanpassen.

De FSF bestaat dit jaar 30 jaar en heeft volgens de directeur veel bereikt. Maar er is nog veel werk te doen, dankzij nieuwe ontwikkelingen rondom smartphones en wearables:

Mobile and wearable computing are currently terrifying for user freedom. iOS is the epitome of everything we need to avoid to have a free society: a single gatekeeper who claims it is illegal for you to even install software they don’t approve on your own device.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2015, 17:08
Categorie Achtergrond
Onderwerp open source

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.