Multitasking op de iPad in iOS 9, met iPhone.

iOS 9 nu downloaden: zo installeer je iOS 9

Apple heeft iOS 9 beschikbaar gesteld voor ondersteunende iPhones, iPads en iPods. Lees in dit artikel hoe je iOS 9 installeert en op welke manieren je dit kunt doen.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft zojuist iOS 9 beschikbaar gesteld voor alle iPhones, iPads en iPods die de update ondersteunen. De update bevat talloze nieuwe functies en bevat een aantal nieuwe apps van Apple. Alle standaard-apps in iOS 9 zijn aangepast voor de nieuwe 3D Touch-functie, maar je kunt er alleen op de iPhone 6s en 6s Plus gebruik van maken. Vanavond zou ook watchOS 2 verschijnen, maar dat is voor onbepaalde periode uitgesteld.

Update 21 september: Inmiddels is watchOS 2 verschenen.

ios9-foutmeldingHet buildnummer van deze iOS-release (13A344) is niet hetzelfde als die van de Golden Master (13A340) die Apple eerder uitbracht. Mensen die eerder de Golden Master installeerden, zullen dus alsnog moeten updaten.

Update 1: veel mensen krijgen momenteel een foutmelding. Krijg je die ook, dan is het beter om via iTunes te updaten. Dan lukt het wel.

Update 2: vanwege het overweldigende aantal identieke meldingen hebben we de reacties van dit artikel tijdelijk gesloten. We zijn zo weer terug!

Multitasking op de iPad in iOS 9, met iPhone.

Na een aantal beta’s is het nu eindelijk tijd voor de definitieve versie van iOS 9. Omdat het hier om een complete vernieuwing van Apple’s besturingssysteem gaat, zijn er veel kleine en grote details die zijn toegevoegd. Zo kun je nu multitasken op de iPads die deze functie ondersteunen, is Siri verbeterd en is ook de Spotlight-functie een stuk handiger geworden. Daarnaast introduceert iOS 9 een losse iCloud Drive-app en de Nieuws-app. In ons dossier over iOS 9 kun je alles lezen over deze vernieuwingen en nog veel meer.

iOS 9 installeren

iOS 9 is te installeren op alle apparaten die ook iOS 8 ondersteunen. In het dossier van iOS 9 kun je een volledige lijst vinden. Er verschijnt vanzelf een melding op je scherm dat iOS 9 beschikbaar is. Mocht dit niet geval zijn, dan kun je onderstaande stappen doorlopen om iOS 9 handmatig te installeren.

  1. Open de Instellingen op je iDevice waar je iOS 9 op gaat installeren.
  2. Tik op Algemeen
  3. Navigeer naar Software-update
  4. Volg de stappen op het scherm om de update te installeren.

Het is ook mogelijk om iOS 9 via iTunes te installeren. Omdat je hiervoor minder vrije ruimte op je iDevice nodig hebt, kan dit een handig alternatief zijn. Volg onderstaande stappen als je iOS via iTunes wilt installeren.

  1. Zorg ervoor dat je iDevice met een kabeltje verbonden is met je computer.
  2. Open iTunes en selecteer je iDevice door op het icoontje te klikken.
  3. Als je het tabblad Overzicht voor je hebt, kun je daaronder op de knop Zoek naar update klikken.
  4. Volg vervolgens de stappen op het scherm om iOS 9 via iTunes op je iDevice te installeren.

Let op: iOS 9 is op het moment van schrijven nog maar net verschenen. Het kan even duren totdat de update voor iedereen beschikbaar is. Door grote drukte op de servers kan het bovendien even duren tot iOS 9 is gedownload. Ondervind je problemen? Probeer het dan later vandaag nog eens.

Vernieuwingen in iOS 9 op iPhone en iPad.

Relatief klein bestand

iOS 9 een stuk gemakkelijker en sneller te installeren dan bij iOS 8 het geval was. De update van iOS 9 is namelijk maar 1,3GB groot, in tegenstelling tot de 4,58GB van iOS 8. Ook kun je nu voor het eerst tijdelijk apps verwijderen om ruimte vrij te maken voor een update.

Mocht je een beta of GM-versie van iOS 9 draaien en de overstap willen maken naar iOS 9 final, dan zul je een iets ander stappenplan moeten doorlopen. In onderstaand artikel leggen we je stap voor stap uit wat er verandert.

Veelgestelde vragen over de iOS 9 download

Tijdens het updaten kun je tegen allerlei vragen aanlopen. We hebben de vijf meest gestelde vragen hier op een rijtje gezet.

Ik krijg een foutmelding, help?

Heel veel mensen krijgen een foutmelding in Safari, zoals hieronder is te zien. Via iTunes lukt het in dat geval wel om te updaten.

ios9-foutmelding

Ik heb de Golden Master van iOS 9 al, wat nu?

De Golden Master is eerder al beschikbaar gesteld door Apple. Het buildnummer van deze iOS-release (13A344) is niet hetzelfde als die van de Golden Master (13A340) die Apple eerder uitbracht. Mensen die eerder de Golden Master installeerden, zullen dus alsnog moeten updaten. Als gebruiker van de Golden Master krijg je daarom alsnog pop-up dat iOS 9 beschikbaar is.

Ik zie geen update, hoe kan dat?

iOS 9 wordt gefaseerd door Apple beschikbaar gesteld. Is iOS 9 nog maar net uitgekomen? Dan kan het soms even duren voordat de update ook op jouw iPhone of iPad te zien is. Je kunt proberen de update via een andere installatiemethode (zie hierboven) te downloaden, of om het over een paar minuten of uren weer te proberen. Nog een mogelijke oorzaak: je hebt de Golden Master-versie van iOS 9 al geïnstalleerd. Omdat de buildnummers van beide updates vaak identiek zijn, krijg je geen update te zien in de instellingen van je iPhone.

De update doet er verschrikkelijk lang over om te downloaden! Hoe kan dit?

Het is enorm druk op de servers als Apple net een nieuwe iOS-update beschikbaar heeft gesteld. Heel veel mensen proberen tegelijkertijd dezelfde bestanden te downloaden. Ons advies: je kunt altijd op een later moment nog eens proberen om te downloaden, als het rustiger is.

Ik wil updaten vanaf een iOS 9-beta, hoe werkt dat?

Heb je al eerder betaversies van iOS 8 gebruikt op een testtoestel, dan kun je het beste updaten via de desktop. Dit doe je via iTunes, door het herstellen van de iPhone of iPad. Door te herstellen wordt automatisch de laatste iOS-versie gedownload, waarbij ook meteen al je oude gegevens worden gewist. Hoe dit werkt lees je in onderstaand artikel.

Ik kan niet over-the-air updaten, help?

Waarschijnlijk heb je de Golden Master of eerdere beta’s van iOS 9 geïnstalleerd. Je krijgt dan geen over-the-air update van iOS 9 aangeboden. Je moet updaten naar iTunes of eerst downgraden naar iOS 8.x om te kunnen updaten.

Wat is er nieuw in iOS 9?

We hebben een uitgebreid Dossier iOS 9 met alle vernieuwingen. Ook hebben we een flinke serie artikelen over de vernieuwingen in iOS 9. In ons voorbereidingsartikel staan ze allemaal opgesomd. Lees ze door, want er zitten vast nog een hoop functies in waar je meer over wilt weten!

Geen Nieuws-app

In Nederland en België ontbreekt nog de Nieuws-app, waarmee je artikelen van allerlei websites en kranten kunt lezen. Je kunt deze app al wel gebruiken door je taalinstellingen te wijzigen naar Engels.

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar iOS 9

Sta je te popelen om iOS 9 te installeren? Kunnen we goed begrijpen, want er zit genoeg in deze update om naar uit te kijken. Het was daarom lastig om 5 redenen te selecteren, want we hadden er wel 15 kunnen noemen. Speciaal even voor onze Belgische lezers: in iOS 9 is de Vlaamse Siri beschikbaar!

1. Je wilt apps gaan gebruiken die voor iOS 9 geoptimaliseerd zijn

Ontwikkelaars kunnen al een aantal dagen app-updates voor iOS 9 indienen. Daardoor zijn er bij de release van iOS 9 al meteen een aantal interessante apps, die gebruik maken van de nieuwe functies. Voorbeelden van apps die al voor iOS 9 zijn aangepast, zijn: Star Walk 2, PCalc en Plane Finder. Aanvankelijk zullen er nog weinig apps zijn die iOS 9 vereisen, maar je zult ze de komende weken steeds vaker gaan zien.

2. Je wilt nieuwe multitasking gaan gebruiken

Multitasking is op een aantal punten handiger geworden, maar het werkt alleen als je een iPad Air 2 of iPad mini 4 hebt. Met Slide Over en Split View kun je meer apps tegelijk op het scherm zien. Handig!

3. Je wilt de nieuwe iCloud Drive-app gebruiken

iOS 9 krijgt een aparte app voor iCloud Drive. Hiermee kun je bestanden beheren die je in je online opslagruimte hebt bewaard. Het gebruik van iCloud is bovendien aantrekkelijker geworden, omdat Apple de prijzen heeft verlaagd. Voor 1 terabyte opslag betaal je nu nog maar de helft. De Europese prijzen van iCloud-opslag zijn inmiddels ook bekend.

4. Je wilt een langere batterijduur

Apple heeft in iOS 9 diverse verbeteringen doorgevoerd, waardoor je batterij langer mee gaat. Standaard biedt iOS 9 al een langere batterijduur, door optimalisaties in het besturingssysteem door te voeren. En je krijgt geen notificaties als je je iPhone met het display naar beneden op tafel legt of in een donker hoesje stopt.

5. Je zit te springen om kleinere apps

Een belangrijke vernieuwing in iOS 9 is dat apps kleiner worden. iOS downloadt alleen onderdelen die nodig zijn en laadt overige content op een later moment. Dat is te danken aan nieuwe ontwikkelingen zoals app thinning. Je leest er alles over in onderstaand artikel. Overigens heeft iOS 9 zelf ook een afslankkuur gehad, want je hebt nog maar 1,3 gigabyte vrij ruimte nodig om iOS 9 te kunnen installeren. In voorgaande jaren had je meer dan 3 gigabyte nodig voor de update.

5 redenen om iOS 9 nog niet te installeren

Je hoeft natuurlijk niet meteen te updaten, zodra iOS 9 beschikbaar komt. Het kan zin hebben om je niet gek te laten maken en nog even te wachten. Daarom 5 redenen waarom je de update naar iOS 9 nog niet zou willen installeren.

1. Grote drukte, dus trage iOS 9 download

Uit ervaringen van eerdere jaren, weten we dat het altijd topdrukte is op het moment dat een nieuwe iOS-versie beschikbaar komt. Daarom kan het zin hebben om nog even te wachten tot morgenochtend of later deze week.

2. Je bent nog niet klaar voor iOS 9

Misschien ben je zelf nog niet klaar voor iOS 9, omdat je nog geen tijd hebt gehad om te kijken of al die vernieuwingen wel interessant voor jou zijn. Het kan ook zijn dat jouw iPhone of iPad nog niet klaar is voor de sprong naar iOS 9, omdat je bijvoorbeeld nog geen backup hebt gemaakt. Alle aanbevolen voorbereidingsstappen vind je in onderstaand artikel.

3. Je bent onderweg

Ben je momenteel onderweg of moet je later deze week op reis, dan kun je beter even wachten. Heb je niet voortdurend toegang tot een snelle internetverbinding, lukt het niet goed om backups te maken en moet je nog dierbare foto’s opslaan, dan is het misschien beter om nog even te wachten. Je gebruikt al bijna een jaar iOS 8, dus daar kunnen nog best een paar dagen bij.

4. Je wilt jailbreaken

Er zijn tekenen dat er een jailbreak voor iOS 9 op komst is, maar die is nog niet beschikbaar gesteld. Wil je zeker weten dat je toestel straks nog geschikt is om te jailbreaken, dan kun je beter even wachten en blijven zitten op je huidige versie. Dat zal waarschijnlijk iOS 8.4 zijn, want ook voor iOS 8.4.1 is er nog geen werkende methode vrijgegeven. Als je update naar iOS 9, is er geen mogelijkheid meer om naar iOS 8.4 terug te gaan.

5. Je hebt een ouder toestel

De iPhone 4s en iPad 2 zijn geschikt voor iOS 9, maar uit eerdere ervaringen weten we dat oudere toestellen wel eens moeite hebben met nieuwe functies. Je iDevice wordt traag of crasht regelmatig. Daarom is het bij oudere iPhones en iPads beter om nog even af te wachten, totdat er wat meer bekend is over ervaringen. Geruststellend: uit ervaringen met de publieke beta’s van iOS 9 weten we al dat iOS 9 boven verwachting goed presteert op oudere iDevices, dus dit zou nu minder een issue moeten zijn.

Alle vernieuwingen in iOS 9 op een rijtje

Hieronder zie je de belangrijkste artikelen die op iCulture zijn verschenen, over de vernieuwingen in iOS 9:

Let op: conform onze reactierichtlijnen zijn reacties die gezien worden als zogenaamde “statusupdates” niet toegestaan. Deze reacties worden onmiddellijk verwijderd om de discussie voor iedereen overzichtelijk te houden en kunnen mogelijk leiden tot een tijdelijke reactieban. Voor uitgebreide vragen kun je het beste terecht op het iCulture-forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2015, 19:34
Categorie Apps
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.