kattenfotos

Ik weet waar jouw kat woont: locatiedata in foto’s

Kattenfoto's verraden vaak meer over de eigenaar, dan je zou willen. Uitschakelen van de locatiedata in de Facebook- en Instagram-apps is niet voldoende.

kattenfotosHet begon als een experiment: de Amerikaan Owen Mundy struinde allerlei internetsites af, op zoek naar kattenfoto’s. Hij maakte een wereldkaart waarop je precies kunt zien waar de foto’s zijn gemaakt. Maar eigenlijk wilde Mundy iets heel anders ermee bewijzen: namelijk hoe makkelijk het is met locatiedata van foto’s meer informatie te achterhalen van hun baasjes. Het gemak waarmee mensen kattenfoto’s plaatsen verraadt ook hoe lichtvaardig mensen omgaan met hun privégegevens. Bijna elke kattenfoto bevat locatiedata, zodat je precies kunt achterhalen waar iemand woont. Of gaat jouw kat regelmatig op willekeurige plekken logeren om ongewenste datagluurders op het verkeerde been te zetten?

Het mooie van kattenfoto’s is dat ze vrijwel altijd thuis worden gemaakt, waardoor je vrij nauwkeurig kan achterhalen waar iemand woont. Via Goole Maps kun je vervolgens achterhalen in welk huizenblok en zelfs in welk huis de foto is genomen. Als uit de foto’s dan ook nog is af te leiden welke computers, tv-toestellen en andere waardevolle spullen te halen zijn, maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk.

Bij Facebook, Instagram en andere diensten kun je gemakkelijk uitzetten dat je locatie wordt vermeld, maar de foto’s zelf bevatten vaak nog de geodata. Hoe je die weghaalt, lees je in onze tip:

Locatie en EXIF-data verwijderen uit foto’s

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2014, 11:01
Categorieën Achtergrond, Diensten
Onderwerpen exif, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.