HP introduceert TouchPad, eerste geduchte concurrent voor de iPad?

HP heeft zijn eerste WebOS-tablet, de TouchPad, geïntroduceerd.

HP TouchPadHewlett-Packard heeft vanavond tijdens een persevent in San Francisco zijn TouchPad geïntroduceerd. Het ontwerp van HP’s eigen WebOS-tablet lijkt veel op de iPad. De schermgrootte is evenals bij de iPad 9.7-inch met een resolutie van 1024 x 768 pixels. Het apparaat wordt aangestuurd door een dualcore Snapdragon-processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz en 1 GB werkgeheugen, hetgeen de TouchPad volgens Palm CEO Jon Rubinstein “ontzettend snel” maakt. Andere functies betreffen stereoluidsprekers, een ingebouwde gyroscoop, accelerometer en kompas evenals een 1,3 megapixel-webcam aan de voorzijde van het apparaat om te videobellen. De TouchPad beschikt verder over 16, 32 of 64 GB opslagcapaciteit, 802.11/b/g/n Wi-Fi en Bluetooth 2.1 + EDR.

De TouchPad draait op Palm’s webOS 3.0. Hewlett-Packard lijfde Palm vorig jaar in voor in totaal 1,2 miljard dollar. Deze overname lijkt dan ook reeds zijn vruchten te hebben afgeworpen. Kernpunten van WebOS zijn onder meer ‘echte multitasking’, waarbij applicaties als ‘kaartjes’ worden weergegeven die je uit de weg kunt kunt slepen om naar een andere applicatie te wisselen. De TouchPad ondersteunt HP’s TouchStone-technologie om het apparaat draadloos op te laden. Maar daarnaast is er ondersteuning toegevoegd om draadloos data tussen verschillende apparaten uit te wisselen.

Ook gooit de TouchPad hoge ogen met het notificatiesysteem, waarbij notificaties in tegenstelling tot iOS niet midden op het scherm maar bovenin verschijnen. Wellicht gaat het iOS ook die kant op aangezien Apple vorig jaar een van de ontwikkelaars van webOS heeft aangetrokken. Het besturingssysteem heeft ingebouwde ondersteuning voor Skype en ook is er ondersteuning voor de Kindle e-bookwinkel van Amazon. Dankzij HP Synergy worden agenda’s en e-mailberichten met het besturingssysteem geïntegreerd. Andere functies betreffen draadloos printen en ondersteuning voor Google Docs, QuickOffice, Dropbox en Box.net.

Een unieke functie van de TouchPad is de mogelijkheid om — middels de eerdere genoemde TouchStone-technologie — met de eveneens aangekondigde Pre 3 te communiceren en zelfs notificaties en sms-berichten van de Pre 3 op de TouchPad te laten weergeven. Het is zelfs mogelijk om middels de Pre 3 met de TouchPad te bellen. De TouchPad wordt deze zomer in de Verenigde Staten uitgebracht en enkele andere landen uitgebracht, maar het is onduidelijk of Nederland tot die landen behoort. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Er wordt gesuggereerd dat HP daarvoor op de aankondiging van de iPad 2 wil wachten. Jon Rubinstein liet tijdens de persconferentie eveneens doorschemeren dat dit slechts ‘het eerste apparaat in de TouchPad-familie’ is. Dit betekent waarschijnlijk dat HP nog meer in petto heeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2011, 21:27
Categorieën Apple, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.