Gezond bellen: de SAR-waarde van de iPhone

De SAR-waarde van de iPhone is hoger dan die van de Nokia N95, maar lager dan telefoons van Motorola en Sony Ericsson. SAR geeft de straling aan die door je lichaam wordt opgenomen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Sar waarde van iPhoneIn alle specificatielijstjes van de iPhone kom je wel gewicht, audioformaten en andere oppervlakkige eigenschappen tegen, maar dingen die dieper gaan ontbreken. En met ‘dieper gaan’ bedoelen we dan de straling die in je hoofd doordringt, wanneer je met de iPhone aan het bellen bent. Gelukkig is er een maat voor de straling: de SAR-waarde. Voor de iPhone is die echter lastig te achterhalen.

Apple publiceert op het eerste gezicht niets over de SAR-waarde van de iPhone, maar wie dieper graaft kan de waardes toch achterhalen. De Specific Absorption Rate (sar) geeft aan hoeveel straling tijdens het bellen door het lichaam van de gebruiker wordt geabsorbeerd. Dit zorgt net als bij een magnetron voor opwarming van weefsel, waardoor schade in je hersenen of in andere lichaamsdelen kan ontstaan.

Apple zegt zelf:

iPhone has been tested, and meets the FCC RF exposure guidelines for cellular, Wi-Fi, and Bluetooth® operation. When tested for use at the ear, iPhone’s highest SAR value is 0.974 W/kg. When tested for body-worn operation, with iPhone positioned 5/8 inch (15 mm) from the body, iPhone’s highest SAR value is 0.694 W/kg.

Kortom: 0,974 W/kg aan je oor en 0,694 W/kg op je lichaam. De Nokia N95 scoort veel lager: 0,42 W/kg aan je oor en 0,60 W/kg op je lichaam. Toch zijn er ook toestellen die het slechter doen, zoals de Motorola RAZR V3i (1,21 en 1,01 W/kg) en de Sony Ericsson W950i (1,02 en 1,22 W/kg). Op Wikipedia kun je nog meer lezen over telefoonstraling en gezondheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2013, 16:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ericsson, motorola

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.