Geruchten: iPhone-prototypes met RFID en 8 GB iPhone 3GS

Apple zou volgens geruchten bezig zijn met een 8GB iPhone 3GS, die nog voor de kerstdagen in de winkel moet liggen. Ook zijn er geruchten over testen met een iPhone-prototype, waarin een RFID-lezer is ingebouwd.

iphone rfid nfcTwee geruchten doen momenteel de ronde: Apple zou bezig zijn om prototypes van de vierde generatie iPhone met ingebouwde RFID te testen. En het tweede gerucht is dat er vlak voor de kerstdagen nog een 8GB iPhone 3GS aankomt. Dat laatste gerucht kan eigenlijk meteen wel weer van tafel, want Apple-topman Phil Schiller heeft onlangs laten weten dat er vóór de kerst geen nieuwe producten meer worden gelanceerd.


Toch beweert Boy Genius Report dat Apple en AT&T werken aan een goedkopere versie van de iPhone 3GS, om de huidige 3G-versie te vervangen. Het zou te maken hebben met de hype rondom de Motorola Droid. Wellicht dat Apple eens moet nadenken over hun releaseschema, want nu er zoveel Android-toestellen op de markt komen die behoorlijk wat buzz genereren is eenmaal per jaar een nieuwe iPhone misschien niet genoeg. Geloofwaardiger klinkt het gerucht dat Apple bezig is om prototypes van de vierde generatie iPhone te testen, waarin een RFID-lezer is ingebouwd.

“Radio frequency identification, let. identificatie met radiogolven (afgekort RFID), is een technologie om van een afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde RFID-“tags” die op of in objecten of levende wezens zitten.” Bron: Wikipedia

Dat beweert althans de website Near Field Communications World, dat zich heeft gespecialiseerd in RFID-toepassingen. NFC World baseert zich op informatie van een zeer betrouwbare bron, die contact opnam met Einar Rosenberg, de CTO van Narian Technologies, een technologieleverancier voor Near Field Communication in mobiele telefoons. Apple is in bezit van meerdere patenten die met RFID te maken hebben. Ze beschrijven onder andere hoe je een RFID-lezer in het touchscreen van een telefoon kunt verwerken. Je kunt dan een scan uitvoeren door het scherm dichtbij het object te houden. De RFID-functie zou gebruik kunnen worden voor authenticatie met andere apparaten.

Een ander patent beschrijft hoe je RFID kunt gebruiken om Wi-Fi- en netwerkinstellingen automatisch op te halen op basis van een RFID-tag. Je houdt de iPhone dichtbij een AirPort-basisstation of een Mac en krijgt dan meteen de juiste instellingen en wachtwoorden beschikbaar, zonder dat je ze handmatig hoeft in te voeren. NFC in mobiele telefoons is geen toekomstmuziek, want er zijn al Nokia-telefoons waarmee je via NFC draadloos kunt betalen door je telefoon bij een sticker op de C1000-kassa te houden.

IBM is ook al bezig met scan-toepassingen, waarbij een iPhone met RFID werd genoemd.

Einar Rosenberg van Narian Technologies zegt in het artikel op NFC World:

A highly reliable source has informed me that Apple has built some prototypes of the next gen iPhone with an RFID reader built in and they have seen it in action. So its not full NFC but its a start for real service discovery and I’m told that the reaction was very positive that we can expect this in the next gen iPhone.

Ook zegt hij:

I’m told that the touch project video and the BT SIG’s specs were all driving forces to push this forward as well as other factors. Guess I’ll be touching my iPhone to my Mac to link them together to sync iTunes by next year.

De ‘touch project video’ waarover Rosenberg het heeft, is hieronder te zien:

(Vimeo, dus niet op de iPhone te bekijken)

Via: Boy Genius Report (goedkope 8 GB iPhone 3GS), NFC World (RFID) en NearField.org (video

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.