Gerucht: volgende iPhone ondersteunt 4G in Nederland

Volgens een gerucht gaat de iPhone 5 ook in Nederland op 4G-netwerken functioneren. Dit komt omdat een Britse operator op de 1800 MHz-band gaat werken.

iphone 5 mockupDe volgende generatie iPhone zal ook op de Nederlandse 4G-frequenties gaan werken. Dat concludeert Tweakers op basis van een paar grote redeneersprongen. Oorsprong van het gerucht zijn de plannen van de jonge operator Everything Everywhere, ontstaan door de samenvoeging van T-Mobile en Orange in het Verenigd Koninkrijk. Die operator heeft vandaag goedkeuring gekregen om een 4G-netwerk in eigen land uit te rollen. Dit 4G-netwerk werkt op de 1800 MHz-band. Meerdere bronnen van de website Pocket-lint zouden hebben laten doorschemeren dat de nieuwe iPhone ook op de 1800 MHz-frequentie gaat werken. Dat het Britse 4G-netwerk op 11 september van start gaat en dat volgens geruchten op 12 september de nieuwe iPhone wordt aangekondigd, zou een extra bewijs moeten zijn voor de theorie.

Dat de twee datums vlak na elkaar vallen zouden niet helemaal toevallig zijn, denkt Pocket-lint. De volgende redeneerstap is dat Everything Everywhere dezelfde 1800 MHz-band heeft gekozen, die ook door operators in Australië en op het vasteland van Europa wordt gebruikt voor 4G. Apple zou wel gek zijn om de iPhone niet op 1800 MHz te laten werken, want daarmee kunnen ze een grote wereldwijde markt pakken. Qualcomm kan al chips maken die meerdere LTE-frequenties ondersteunen. Conclusie: de iPhone 5 gaat ongetwijfeld werken op een frequentie van 1800 MHz en dus ook op de Nederlandse 4G-frequenties. Later zou er mogelijk ook nog ondersteuning voor 800 MHz bij komen.

Overigens hebben we er niets aan als de iPhone 5 in september of oktober op de markt komt in Nederland. De Nederlandse frequentieveiling voor 4G vindt pas dit najaar plaats en de netwerken komen pas volgend jaar op grotere schaal beschikbaar.

Bij de iPad heeft Apple niet gekozen om wereldwijd bruikbare 4G-technologie aan te bieden. De 4G-versie van de iPad ondersteunt alleen de frequenties 700 MHz en 2100 MHz, die in Nederland niet voor 4G worden gebruikt. Koreaanse operators zouden al bij Apple hebben gelobby’d om te zorgen dat de 1800 MHz-frequentie wordt ondersteund.

KPN is van plan om in 2012 nog met de uitrol van een 4G-netwerk te beginnen. In Nederland hebben Ziggo, KPN, Tele2 en T-Mobile plannen aangekondigd voor 4G op kleine schaal. T-Mobile heeft een 4G-netwerk voor zakelijke klanten draaien in de steden Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gorinchem en Delft. Vodafone heeft ook plannen om met 4G LTE bezig te gaan.

In België gaat Base in twee steden een LTE-netwerk uitrollen en Belgacom wil nog in 2012 een 4G-netwerk hebben voor particuliere klanten. Mobistar volgt pas in 2013. In Brussel lijkt voorlopig geen dekking te komen vanwege de strengere stralingsnormen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2012, 20:11
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.