‘Geen nieuwe iPad mini in 2014, iPad Air krijgt Touch ID en A8-chip’

De iPad Air krijgt als eerste Touch ID en een A8-chip. Maar er komt geen nieuwe iPad mini Retina, zegt analist Kuo.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad_proIn 2014 krijgt alleen de iPad Air een upgrade. De nieuwe iPad Air zal worden voorzien van een Touch ID vingerscanner en een A8-chip. Opvallend is dat er dit jaar geen nieuwe versie van de iPad mini op de markt komt. En de 12,9-inch iPad Pro komt er dit jaar voorlopig ook nog niet. Dat zegt Ming-Chi Kuo van KGI Securities, een analist met een behoorlijk goede reputatie. Wat Kuo zegt, wordt meestal niet zomaar beschouwd als analistenpraat.

Hij voorspelde alle producten die Apple in 2012 en 2013 uitbracht, nog voordat anderen erover spraken. De analist bracht zaterdagavond een rapport uit, waarin hij voorspelt dat de totale iPad-verkoop dit jaar zal dalen. Dat heeft te maken met het ontbreken van nieuwe modellen. Alleen de iPad Air wordt vernieuwd in het het derde kwartaal dit jaar, omdat Apple zich wil focussen op het ontwikkelen van de 12,9-inch iPad, waardoor er te weinig tijd is om een nieuwe iPad mini te maken.

Kuo verwacht dat de ontwikkeling van de nieuwe, grotere 12,9-inch iPad (vaak iPad Pro genoemd) snel genoeg gaat om al dit jaar een nieuw product op te leveren. Waarschijnlijk wordt de 12,9-inch iPad daarom uitgesteld naar volgend jaar. De grotere iPad is voorzien van een nieuwe iOS-versie die rekening houdt met het grotere scherm. Dat er geen tijd is om aan de iPad mini te werken, heeft ook te maken met geruchten dat Apple bezig zou zijn met een iWatch. Ook die vereist een aangepaste versie van iOS. “Zelfs als er dit jaar een grotere iPad verschijnt, dan zullen er weinig van verscheept worden”, voorspelt Kuo.

Volgens Kuo verkoopt de iPad mini met retinascherm niet zo goed als het eerdere model, zonder retinascherm. Misschien heeft dat te maken met het feit dat mensen bij iPads niet zo snel upgraden als bij iPhones.

Lees ook ons artikel: iPad is voor de lange termijn.

Kuo verwacht dat de verkoop zal dalen van 34 miljoen in de eerste helft van 2013 naar 30 miljoen in de eerste helft van 2014. Alleen ‘agressieve promotie’ kan een kleine daling nog tegenhouden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2014, 11:58
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.