G DATA ziet geen virusgevaar bij iPhone

Volgens beveiligingsexperts van G DATA is de iPhone geen aantrekkelijk doelwit voor virussen en andere malware. Beveiligingsbedrijven die ons dit wel willen doen geloven, stoken onnodige onrust.

Virusgevaar op iPhoneEen paar dagen geleden riep G DATA, dat het gezeur over virussen op mobiele telefoons onnodige bangmakerij is. Nu doen ze dezelfde uitspraak nog eens overnieuw bij de iPhone. Beveiligingsbedrijven die een virusgolf op de iPhone af zien komen, overdrijven de risico’s volgens het G DATA Security Lab. De beveiligingsexperts van het bedrijf bekeken de iPhone en Symbian-smartphones, waarvan de laatsten al een paar keer zijn getroffen door een virusuitbraak.

Volgens G DATA is het potentiële gevaar zo klein, dat het te verwaarlozen is. Het aantal smartphones dat momenteel in omloop is, is nog zo klein dat het voor de malwaresector geen aantrekkelijk doelwit is. Het afgelopen jaar ontdekten de experts van G DATA slechts 23 kwaadaardige programma’s voor Symbian en dat is een fractie van het aantal kwaadaardige programma’s dat voor Windows in omloop is.

Volgens directeur Dr. Dirk Hochstrate van G DATA lopen kopers wel het risico op drive-by infecties vanaf geïnfecteerde websites. Maar voor gevaarlijke MMS’jes hoef je niet bang te zijn: die ondersteunt de iPhone immers niet. Verder verdient het aanbeveling om e-mail van onbekenden niet zomaar te openen. Volgens Hochstrate is het zo, dat als Apple zijn verkoopdoelen voor 2008 realiseert en er 10 miljoen iPhones in omloop zijn, dat het marktaandeel nog niet boven de 1% komt. De kans op een aanval op het Symbian-platform, waarvan er tienmaal zoveel in omloop zijn, is daarom veel groter. Er zullen ongetwijfeld proof-of-concept-virussen verschijnen, waaruit blijkt dat het technisch mogelijk is om virussen voor de iPhone te ontwikkelen. Maar over het algemeen is er een dalende tendens waar te nemen: smartphonevirussen zijn het afgelopen jaar met 70% gedaald. Het loont zich volgens G DATA blijkbaar niet de moeite om malware voor iPhones en Symbian te ontwikkelen: de versnippering in besturingssystemen, het ontbreken van een handige manier om virussen op grote schaal te verspreiden en het feit dat er nog weinig mensen via hun telefoon aankopen op internet doen en andere activiteiten waarbij creditcardnummers onderschept kunnen worden, houden een echte doorbraak tegen.

Toch betekent dat niet, dat de iPhone helemaal veilig is. Het slordige omgaan met rootrechten en het feit dat de pincode te omzeilen is, zorgen ervoor dat je je vertrouwelijke gegevens toch maar beter kunt encrypten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2007, 0:38
Categorie Achtergrond
Onderwerp malware

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.