Facebook-Thumbs-Down

Op deze manieren slurpt de Facebook-app je accu leeg in iOS 9 [Update]

Facebook blijft de iOS-app op de achtergrond verversen, ongeacht de instellingen die de gebruiker de app geeft. Op deze drie manieren misbruikt Facebook privileges van apps in iOS 9.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Facebook-Thumbs-DownEr is iets geks aan de hand met de Facebook-app voor iOS. Al jarenlang melden gebruikers dat de app op de achtergrond actief blijft, terwijl je het verversen op de achtergrond uitgeschakeld hebt. Het lijkt erop dat Facebook ook in iOS 9 weer wat sluwe trucjes heeft gevonden om de app steeds te blijven verversen, zelfs als je expliciet aangeeft om dit niet te doen.


Op Reddit is het een veelbesproken onderwerp: de Facebook-app voor iOS is op de achtergrond druk bezig, terwijl gebruikers het verversen van de app bewust uitgeschakeld hebben. In iOS 9 blijkt dat Facebook op een sluwe manier de VoIP-regels van iOS-apps misbruikt om de app steeds te verversen, ongeacht je instellingen. Facebook staat erom bekend dit soort trucjes toe te passen, om de app ongeacht de instellingen zijn gang te laten gaan.

Bekijk ook

Facebook maakt je iPhone traag (en dit doe je eraan)

Crasht je iPhone vaak of is hij onverklaarbaar traag, dan zou Facebook wel eens de boosdoener kunnen zijn. Met deze stappen los je het op.

Misbruiken van VoIP, audio en push-notificaties
Het zit zo. De Voice over IP (VoIP)-instellingen hebben te maken met bellen via internet; apps zoals Skype maken hier bijvoorbeeld gebruik van. Omdat je binnenkomende oproepen altijd moet kunnen ontvangen, mogen VoIP-apps bepaalde gegevens op de achtergrond blijven verversen, zelfs als je in de instellingen het verversen op de achtergrond uitschakelt.

Facebook kan deze VoIP-privileges gebruiken om binnenkomende Facebook-audiogesprekken te tonen, maar het lijkt erop dat de app ondertussen ook alle andere gegevens blijft verversen op deze manier.

Daarnaast misbruikt Facebook audio op de achtergrond en push-notificaties om de app in iOS 9 zo lang mogelijk te laten draaien als gebruikers het verversen op de achtergrond uitgeschakeld hebben. Dankzij deze manieren blijft de Facebook-app (onnodig) lang actief, en vraagt de app ook veel meer van je batterij dan je waarschijnlijk zou willen.

https://www.iculture.nl/tips/energiebesparingsmodus-low-power-batterijduur-verlengen/

Zelf controleren
Je kunt zelf makkelijk controleren of dit ook voor jou het geval is, mits je iOS 9 geïnstalleerd hebt. Open de Instellingen, ga naar Batterij en kijk bij het batterijgebruik hoe hoog Facebook in deze lijst staat. Tik op de naam om te zien hoeveel minuten de app op de achtergrond bezig is geweest.

De beste manier om dit op te lossen is -hoe grappig het ook klinkt- om het verversen op de achtergrond van Facebook aan te zetten, of door de volledige app van je iPhone te gooien natuurlijk.

Fix in toekomstige update
Naar aanleiding van de aanhoudende kritiek op Facebook heeft een woordvoerder inmiddels aan TechCrunch laten weten dat ze bekend zijn met de problematiek en dat er “gewerkt wordt aan een fix”.

We have heard reports of some people experiencing battery issues with our iOS app. We’re looking into this and hope to have a fix in place soon.

Hoe het hoge batterijverbruik wordt veroorzaakt, wil Facebook niet kwijt. Daarmee is dus voor nu ook onduidelijk welke oplossing er wordt gekozen. Uiteraard houden we dit onderwerp scherp in de gaten en melden we het als het probleem opgelost is/lijkt.

Update 22-10-2015: Volgens Facebook is het batterijprobleem verholpen in versie 42.0.

Bekijk ook

Facebook verhelpt batterijprobleem door achtergrondaudio

Facebook zegt met een appupdate de batterijproblemen te hebben opgelost. Door voortdurende achtergrondaudio slurpte de Facebook-app je iPhone-batterij sneller leeg dan gebruikelijk.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 23 oktober: Informatie omtrent nieuwe versie Facebook toegevoegd die het batterijprobleem zou moeten oplossen.
  • 2015 - 15 oktober: Informatie over aanstaande fix voor het hoge batterijverbruik toegevoegd naar aanleiding van statement woordvoerder Facebook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 oktober 2015 om 0:02
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.