Europese iPhone eerst in EDGE-versie verkrijgbaar

Volgens analist Carolina Milanesi van Gartner zullen de eerste Europese iPhones geschikt zijn voor het EDGE-netwerk en niet voor het snellere 3G.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Als Apple’s iPhone dit najaar in Europa beschikbaar komt, zal dat nog niet een snelle 3G-uitvoering zijn, maar dezelfde EDGE-uitvoering die nu in de VS te koop is. Dit zegt Carolina Milanesi, analist bij Gartner in Italië. En daar zit meteen ook het probleem: als Gartner het zegt, moeten we het dan wel serieus nemen?

Volgens informatie die Apple beschikbaar heeft gesteld kunnen de eerste Europese iPhones misschien al in oktober beschikbaar zijn. Dat klopt op zich wel, maar is geen nieuwe informatie: Apple heeft gezegd dat ze “ergens in het vierde kwartaal” te koop zijn, dus dat kan oktober, november of december zijn. Maar Milanesi heeft ook contact gehad met insiders: ze sprak met Taiwanezen die nu met het apparaat bezig zijn. Andere analisten zijn een andere mening toegedaan: zij denken dat Apple in Europa meteen overstapt naar 3G, omdat de ervaringen met AT&T’s trage EDGE-netwerk in de VS behoorlijk tegenvallen.

EDGE levert downloadsnelheden van 70 tot 135 kilobit per seconde. Apple en AT&T verdedigen zich dat het 270 miljoen mensen bereikt en dus het grootste netwerk in de VS is. Bovendien zou EDGE goed genoeg zijn voor de meeste gebruikers. Wie sneller wil kan Wi-Fi hotspots gebruiken. Daardoor is het onduidelijk of Apple ook nog een 3G-telefoon voor de VS gaat ontwikkelen, die dan op AT&T’s HSDPA-netwerk werkt. Maar die netwerken hebben alleen in 165 dichtbevolkte gebieden voldoende bereik. In Europa zijn 3G-netwerken verder gevorderd.

Milanesi denkt dat een 3G-versie van de iPhone vanaf maart 2008 in Europa beschikbaar zou kunnen zijn. Het zou dan op de WCDMA-netwerken met een snelheid van 350 tot 700 kilobit per seconde kunnen werken.

In Europa zullen meerdere mobiele operators de iPhone gaan aanbieden, volgens Milanesi. Ze baseert zich daarbij niet op bronnen, maar op het feit dat geen enkele mobiele operator het hele werelddeel kan afdekken. Er is ook een ander verschil tussen Europa en de VS: in de VS koopt 94% van de gebruikers hun telefoon via de mobiele operator. Europeanen zijn meer gewend om een simlockvrije telefoon te kopen en zelf een mobiele operator erbij te kiezen. Ook binnen Europa zijn er verschillen. Milanesi denkt dat Italië een goede markt voor Apple is: mensen zijn stijlbewust en geven graag geld uit aan bijzondere telefoons zoals de iPhone. Kunnen we dezelfde gekte verwachten als in de VS? Milanesi denkt van niet: Europa is cultureel gezien anders dan de VS; wij gaan minder snel drie dagen in de rij staan om een telefoon te kopen.

Via: ComputerWorld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 14:57
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp edge

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.