Europees Parlement wil roamingkosten vanaf 2015 afschaffen

Een meerderheid van het Europees Parlement wil op zijn laatst in 2015 roamingkosten binnen de Europese Unie helemaal afschaffen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

The National European flags in 2007Een meerderheid van het Europees Parlement wil roamingkosten in Europa op zijn laatst in 2015 helemaal afschaffen. Dit heeft Europarlementariër Lambert van Nistelrooij laten weten aan NU.nl. Het betreft de prijzen voor mobiel internet, belminuten en sms-berichten. Het parlement versnelt hiermee eerdere plannen van de EU: in 2012 werd er nog een maximum verplicht voor de roamingkosten binnen Europa, dat over de loop der jaren lager komt te liggen.


De meerderheid van het Europees Parlement stemt volgens Van Nistelrooij vandaag in met het voorstel, dat ervoor moet zorgen dat je de tarieven van je Nederlandse of Belgische abonnement in andere landen binnen de Europese Unie mag gebruiken. De hogere roamingkosten zouden dus niet langer worden gerekend. De instemming van het Europees Parlement is één van de eerste stappen in een langer proces, waarmee de afschaffing van roamingkosten in gang wordt gezet.

Het afschaffen van de roamingtarieven zou ervoor kunnen zorgen dat providers binnen Europa ook met elkaar gaan concurreren. Dat kan hier in Nederland positieve gevolgen hebben: een onderzoek van het Finse Rewheel concludeerde onlangs nog dat de kosten voor mobiel internet in Nederland het hoogst van Europa zijn. Deze prijzen zouden door meer concurrentie verlaagd kunnen worden – concurrentie die andere Europese landen wellicht kunnen bieden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2013 om 14:42
Onderwerp
Categorie
Providers
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.