roaming shutterstock_255996088

Europese lidstaten willen roamingkosten nog lang niet afschaffen

De Raad van Ministers van de EU wil roamingkosten in de EU voorlopig niet afschaffen, ook al wil het Europese Parlement dat al in december 2015 doen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_255996088Ooit was het plan om vanaf december 2015 de roamingkosten binnen de EU-landen helemaal af te schaffen. Maar dat plan lijkt verder weg dan ooit, nu er steeds alternatieve voorstellen opduiken. De Raad van Ministers van de EU heeft laten weten, dat de roamingkosten omlaag kunnen, wat hen betreft. Maar een volledige afschaffing zien ze niet zitten. Het Europese Parlement neemt een ander standpunt in: zij willen de roamingkosten helemaal afschaffen, liefst in december 2015. Ze stemden in 2014 al in met een voorstel daarover. Onder druk van de telecomproviders werd dit uitgesteld.

De Raad van Ministers van de EU-lidstaten vindt nu dat vakantiegangers zonder extra kosten moeten kunnen bellen en internetten, maar dat daar wel een limiet aan zit. Als ze over deze limiet heen gaan, mogen de providers extra kosten in rekening brengen. Die kosten moeten aanzienlijk lager liggen dan de huidige tarieven. De Raad van Ministers en het Europese Parlement zullen nu een compromis moeten vinden.

Gisteren meldde het Belgische persbureau Belga dat zo’n compromis er al bijna is. Daarbij zouden de roamingkosten niet dit jaar, maar pas in 2018 afgeschaft moeten worden, zo blijkt uit de gelekte tekst.

‘Consument wordt benadeeld’

Leden van het Europese Parlement zijn woedend dat de roamingplannen nu lijken op te schuiven. Kathleen Van Brempt, vicevoorzitter van de sociaaldemocratische fractie, noemt het onzin dat de telecomsector meer tijd nodig heeft om zich aan te passen. Guy Verhofstad van de liberale fractie spreekt van een schandaal. Zijn fractie zal de deadline van eind 2015 blijven verdedigen tijdens de onderhandelingen met de Raad. Parlementsleden vermoeden dat de lidstaten zich laten inpakken door de lobby van de providers.

harper kt / Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2015, 17:01
Categorieën Diensten, Providers
Onderwerp roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.