avast-secureme-logo

Avast SecureMe: veiliger internetten op open Wi-Fi-netwerken

Antivirusbedrijf Avast heeft de SecureMe-app aangekondigd, waarmee je op openbare Wi-Fi-netwerken kunt kijken of het veilig is. Er zit ook een VPN-functie in.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Antivirusbedrijf Avast heeft een nieuwe app voor iPhones en iPads aangekondigd, waarmee je kunt checken of een Wi-Fi-netwerk veilig is. De app zoekt naar Wi-Fi-netwerken in de buurt en kijkt vervolgens of het veilig is om verbinding te maken. De app checkt bijvoorbeeld of de gebruikte router een zwak wachtwoord gebruikt, of het netwerk is versleuteld en of er bekende kwetsbaarheden aanwezig zijn in de browser. De nieuwe app werd aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona.

Update januari 2020: In 2020 was in het nieuws dat Avast op grote schaal de browsegeschiedenis van gebruikers doorverkoopt aan derden. Avast is niet in onderstaande lijst opgenomen, maar hou er rekening mee dat je alleen in zee gaat met een softwarebedrijf dat je vertrouwt.


Onbeveiligde netwerken zijn een gemakkelijk doelwit voor hackers, zeker als de beheerder van het netwerk een vrij simpel wachtwoord heeft ingesteld of een router met bekende beveiligingslekken gebruikt. iOS kan nog zo goed zijn dichtgetimmerd, uiteindelijk ga je wel onversleuteld data versturen bij zo’n netwerk en is er kans dat je gegevens alsnog worden misbruikt.

avast-secureme-iphone

Lees ook: Drie apps om je iPhone te beveiligen op openbare Wi-Fi hotspots

Mocht je verbinding willen maken met een onveilig Wi-Fi-netwerk, dan lost de SecureMe-app dat op door een beveiligde VPN-verbinding op te zetten. Volgens Avast is SecureMe de eerste app waarmee je je bij open Wi-Fi-netwerken kunt beschermen. Veel mensen maken namelijk gedachteloos verbinding met zo’n netwerk, zonder te bedenken dat ze een VPN-verbinding nodig hebben. SecureMe lost dat op, zonder dat een gebruiker erover na hoeft te denken. Is de verbinding onveilig, dan zorgt SecureMe dat het veilig wordt. Dat klinkt positief, maar de kans is groot dat Avast vooral beveiligingsbewuste mensen ermee bereikt. Ook is nog niet helemaal duidelijk hoe het verdienmodel in elkaar zit. De SecureMe-app wordt gratis, maar mogelijk moet je voor de VPN-functie betalen.

Avast gaat een betaversie van de app uitbrengen, waar je op uitnodiging aan mee kunt doen. Pas daarna zal de app definitief in de App Store verschijnen. In de tussentijd kun je jezelf prima beschermen door zelf een VPN-app te installeren. Hier hebben we een aantal suggesties gegeven: iCulture vergelijkt: de beste VPN-apps op iPhone en iPad. Android-gebruikers kunnen nu al gebruik maken van de Wi-Fi Security-functie in de bestaande Avast Mobile Security app, verkrijgbaar via Google Play.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 januari 2020 om 13:42
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.