EFF klaagt over Apple’s tegenwerking van iTunes-alternatieven

De Electronic Frontier Foundation heeft een klacht tegen Apple ingediend. Ze willen dat er vrijuit over iTunes-alternatieven gesproken kan worden en wil ook dat dergelijke alternatieven met reverse engineering gemaakt kunnen worden.

electronic frontier foundationApple gaat er vanuit dat je de content op je iPhone en iPod touch via iTunes beheert. Er zijn alternatieven, maar die opereren in een schemergebied. Zo moest BluWiki eerder handleidingen en discussies verwijderen omdat Apple met een beroep op de Digital Millennium Copyright Act klaagde over copyrightovertreding.

De Electronic Frontier Foundation wil nog wel eens zien of Apple daartoe het recht heeft. Ze hebben een klacht ingediend. Het gaat daarbij specifiek om het beroep op de DMCA, waarmee Apple ervoor zorgde dat BluWiki het zwijgen werd opgelegd.

BluWiki bevatte discussies waarin werd uitgelegd hoe je muziekbestanden op de iPod en iPhone kunt beheren. In de uitleg werd bijvoorbeeld een analyse van Apple’s hash-algoritme gegeven, die nodig is om je iPod te vullen met muziek.

Volgens de EFF valt dergelijke informatie juist niet onder de DMCA. Het is toegestaan om methoden uit te werken, waarmee de interoperabiliteit van programma’s en apparaten wordt verbeterd. Het plan was om het conflict met Apple af te handelen, maar dat lukte niet. Vandaar dat de EFF nu een klacht indient. Twee dingen staan daarin centraal: de mogelijkheid van gebruikers om iTunes-alternatieven zoals Songbird te gebruiken en de mogelijkheid om in het openbaar over deze alternatieven te praten. Dat klinkt allemaal onschuldig, maar het moet volgens de EFF ook mogelijk zijn om met reverse engineering concurrerende producten te maken. EFF is ook al in een strijd verwikkeld met Apple over een ander copyrightprobleem: het recht van gebruikers om te jailbreaken en te unlocken.

Meer info: EFF
Foto: CC Flickr Steve Rhodes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2009, 19:03
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.