Eerste testberichten van NL-Alert op iPhone gesignaleerd

Gebruikers melden de eerste testberichten van NL-Alert in iOS 7. In de regio Soest-Zeist zijn testberichten naar iPhones verstuurd.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nl-alert-testmelding-ios7Afgelopen vrijdag deed iPhoneclub een leuke ontdekking: in iOS 7 bleek NL-Alert te zijn geactiveerd. Voor het eerst is het mogelijk om noodmeldingen van de overheid te ontvangen. Het blijkt dat de overheid er geen gras over laat groeien: de eerste noodmeldingen zijn al gesignaleerd door mensen die iOS 7 gebruiken. Het gaat overigens om een testmelding, die alleen in de regio rond Den Dolder en Soest is verspreid en bedoeld was om de functionaliteit op iPhones met iOS 7 te testen. Het gaat dus niet om een landelijke test.

Olaf zag de hiernaast afgebeelde melding op zijn iPhone binnenkomen en ook andere mensen in de genoemde regio Soest/Zeist kregen de melding te zien, zo blijkt uit berichten op Twitter.

De test vond plaats op maandag 23 september van 12:00 tot 13:00 uur en alleen in de omgeving Den Dolder en Soest. Heb je de melding niet gehad, check dan of je aan alle voorwaarden voldoet: je moest tussen 12:00 en 13:00 uur in de genoemde regio aanwezig zijn, moet iOS 7 in gebruik hebben en (belangrijk!) de schakelaar moet aanstaan.

De functie NL-Alert is in iOS 7 terug te vinden onder de optie Instellingen > Berichtencentrum > Noodmeldingen. Met NL-Alert kan de overheid een noodbericht naar meerdere smartphones sturen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een grote brand of evacuatie. Er werden eerder dit jaar al testen uitgevoerd met NL-Alert, maar daarbij bleek het systeem op diverse telefoons (waaronder de iPhone) nog niet te werken. Dankzij carrier updates van Vodafone, KPN en T-Mobile werken de NL-Alert-noodmeldingen via de netwerken van alledrie providers. Je moet de schakelaar nog wel handmatig aanzetten; standaard staat de schakelaar uit, zoals op de afbeelding hieronder. De optie lijkt op de iPhone 4 met iOS 7 te ontbreken, al is ons niet duidelijk waarom Apple de functie op de iPhone 4 heeft weggelaten.

Je vindt de schakelaar via Instellingen > Berichtencentrum. Let op: blader helemaal naar beneden om de schakelaar Noodmeldingen te zien.

Overheidsmeldingen-iOS-7-schakelaar-nl-alert

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 september 2013, 15:09
Categorie Achtergrond
Onderwerpen nl-alert, noodmeldingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.