Eddy Cue: ‘Steve Jobs had eerst geen interesse in iBooks’

Steve Jobs had in eerste instantie geen interesse in een iBooks-app. Pas toen Apple de iPad aankondigde vond hij het idee interessant.

Steve Jobs iBooksSteve Jobs had geen interesse in iBooks toen het idee voor de boekendienst aan hem werd voorgesteld. Dit vertelde Apple-topman Eddy Cue tijdens de rechtszaak rond mogelijke prijsafspraken gemaakt met boekenuitgevers. Op het moment dat Jobs het voorstel voor iBooks voor het eerst te horen kreeg was er nog geen iPad, wat betekende dat de boeken-app enkel op de iPhone en Mac zou verschijnen.


De iPhone en Mac waren volgens Jobs geen goede apparaten voor iBooks. Het iPhone-scherm was volgens de oud-CEO te klein om een boek goed op te lezen en de Mac heeft een muis en een toetsenbord, waardoor het niet voelt alsof je een boek leest. Toen de iPad intern bij Apple ten tonele verscheen, probeerde Cue het idee voor iBooks nog een keer bij Jobs te pitchen:

Toen ik voor het eerst de kans kreeg om de iPad aan te raken, was ik meteen overtuigd dat dit het moment voor ons was om er de beste e-reader op de markt van te maken. Ik ging naar Steve en vertelde hem waarom ik dacht dat [de iPad] een goed apparaat voor e-books zou zijn. Na wat discussies kwam hij naar mij toe om te vertellen dat hij dacht dat ik gelijk had. […] Vervolgens begon hij zelf met ideeën te komen over hoe iBooks er volgens hem uit moest zien en zei hij dat het nog beter als een winkel en een reader zou zijn.

Cue had Jobs aan boord voor iBooks gekregen met de iPad, maar daarmee was hij er nog niet. De klok begon namelijk te tikken:

Dit gebeurde allemaal in november. We zouden de iPad in januari presenteren. Steve zei daarom dat ik dit allemaal mocht doen, maar het moest dan wel klaar zijn in januari. Hij wilde in januari iBooks al op het podium presenteren.

Jobs naderde volgens Cue toen al het einde van zijn leven, wat betekende dat dit één van de laatste nieuwe productcategorieën was waar hij trots op kon zijn. Omdat Cue dacht dat iBooks een groot deel van de iPad zou worden, vond hij het belangrijk om de demo op tijd af te krijgen. Iets waar hij uiteindelijk ook in slaagde.

Hoewel de iPhone en Mac volgens Jobs geen goede platformen waren voor iBooks, heeft iBooks inmiddels wel een iPhone-versie. Apple kondigde op 10 juni dit jaar zelfs nog OS X 10.9 Mavericks aan, een nieuwe versie van het OS X-besturingssysteem met een ingebouwde iBooks-applicatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2013, 9:34
Categorie Apps
Onderwerpen eddy cue, ibooks
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.