De Top 10 beste iPhone-applicaties 2009 van Gonny

Gonny van der Zwaag geeft in dit overzicht haar selectie van de beste iPhone-applicaties van 2009. Pastebot, Prowl, 2Do, Tweetie 2, Kindle, Harbor Master, BNO News, Mind Machine, Love Art en Virtuoso Piano haalden de top 10.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

iPhoneclub beste apps 2009 van GonnyiPhoneclub geeft op 31 december alle auteurs en moderators de kans om hun eigen Top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou te delen. Op deze manier krijg je een kijkje in de keuken van de iPhone van een van de mensen achter iPhoneclub. Iedereen heeft heel andere interesses, zo blijkt. iPhoneclub-oprichter en -auteur Gonny had tussen het schrijven van artikelen door nog tijd om interessante apps te ontdekken.

Voor mij is 2009 het jaar waarin de App Store extreem is gegroeid. Het gaat zo snel, dat het bijhouden van interessante applicaties nauwelijks nog te volgen is. Wat mij verbaast is dat er met die 100.000 applicaties in de App Store nog steeds originele nieuwkomers verschijnen: ideeën die nog nooit door iemand anders zijn uitgevoerd.

Je zou denken dat voor mobiele platformen die al behoorlijk op leeftijd zijn, zoals Windows Mobile en Symbian, de afgelopen tien jaar eigenlijk alles al wel eens is bedacht. Maar dankzij de iPhone ontstaan nog steeds compleet nieuwe applicatie-categorieën, zoals lijnentrek-games of brainhack-applicaties. Ook vind ik het knap om te zien dat ontwikkelaars erin slagen om van uitgekauwde genres zoals todo-lijstjes en knip/plak-applicaties toch weer iets heel bijzonders te maken.

pastebot

 1. Pastebot (€2,39)
  Er zijn ontwikkelaars die gewoon snappen hoe Apple de iPhone heeft bedoeld. Ontwikkelaars die qua functionaliteit aan alles gedacht hebben, het technisch perfect hebben uitgevoerd en ook nog zorgen dat de applicatie er prachtig uitziet. Het is geen wonder dat Pastebot grossiert in beoordelingen van 5 sterren. Deze applicatie is mooi, slim en praktisch.
 2. Prowl (€2,39)
  Met de komst van push notificaties is de verleiding groot om bij alle applicaties die het ondersteunen de berichtgeving aan te zetten. Ik had op een gegeven moment meer dan 20 applicaties op mijn iPhone staan, die allemaal push notificaties stuurden: als er een doelpunt is, als er ergens een aardbeving is, of als iemand met mijn hond (Touch Pets Dogs) had gespeeld. Het mooie van Prowl is dat je zelf bepaalt welke meldingen je wilt ontvangen. De applicatie is enorm flexibel; bijna elk denkbaar event is instelbaar als push notificatie. Vanaf de Prowl-website kun je ook een tekstberichtje naar je toestel sturen, zodat je een telefoonnummer of adres bij de hand hebt.
 3. 2Do (€4,99)
  Ik ben altijd met twintig dingen tegelijk bezig en ondanks lijstjes en lifehacking-trucs vergeet ik dan nog de helft. Een todo-lijstje is daarom onmisbaar. 2Do heeft de mooiste gebruikersinterface van alle takenlijstjes die er voor de iPhone te krijgen zijn. Het ziet er dankzij de tabbladen overzichtelijk uit, heeft enorm veel functies en een goede zoekfunctie. De gratis versie heeft 3 agenda’s met elk 25 taken, de betaalde versie is onbeperkt en biedt push notificaties en synchronisatie. En nog Nederlandstalig ook.
 4. Tweetie 2 (€2,39)
  Atebits is alweer zo’n voorbeeld van een ontwikkelaar, die het heeft begrepen. Tweetie 2 is voor mij veruit de beste Twitter-applicatie. Omdat ik niet de hele dag tussen collega’s zit is Twitter voor mij hét lijntje naar de buitenwereld (hmmm, dit klinkt wel heel zielig). Als het in Limburg is gaan sneeuwen, als iemand iets leuks heeft ontdekt of iets geks heeft meegemaakt: ik vind het leuk om te weten. Tweetie 2 heeft de juiste afweging gemaakt tussen functionaliteit en een overzichtelijke interface. Ze hebben dan ook terecht de 2009 Apple Design Award gewonnen. Als gratis alternatief gebruik ik ook wel TweetDeck.
 5. Kindle for iPhone (gratis)
  Ik heb al een iPhone, dus waarom zou ik dan een Kindle willen hebben? Met Stanza en eReader kun je ook boeken op de iPhone lezen, maar op klassiekers als Max Havelaar en Oliver Twist ben ik zo langzamerhand wel uitgekeken en eReader richt zich teveel op pulpboeken. In de Kindle Store koop je alle nieuwe releases en bestsellers voor 10 dollar, meteen op de dag dat een boek gepubliceerd wordt. Bijna 400.000 titels, gratis samples, ik weet geen betere deal.
 6. Harbor Master (€0,79)
  Voor veel mensen is Flight Control de eerste en beste lijnentrek-game op de iPhone, maar ik ben in 2009 heel wat uren zoet geweest met Harbor Master. Voor mij is het nog steeds de ultime pick-up-and-play. Het ontwikkelduo van Imangi Studios kwam steeds met nieuwe ideeën en varianten op het spelconcept (zoals piraten en monsters), waardoor de game interessant bleef om te spelen. Natuurlijk werd ook deze game veel gekopieerd, maar niemand maakte een botengame die aan Harbor Master kon tippen. Wel jammer is dat de ontwikkelaars zich sinds oktober op nieuwe games hebben gestort, waardoor de updates voor Harbor Master een beetje achterblijven.
 7. BNO News (€1,59 met In App Purchase)
  BNO News is een applicatie waar ik een wat dubbel gevoel bij heb. Positief is, dat BNO op een goede manier de kracht van push notificaties op de iPhone laat zien. Eigenlijk is BNO geschikter voor push notificaties, dan voor Twitter-berichten, waarvoor de dienst oorspronkelijk was opgericht. Je moet er echter wel mee om kunnen gaan en een zorgvuldige selectie maken van de berichten die je wilt zien. Niet elke aardbeving of schietpartij is boeiend om als eerste te weten, maar als een president neergeschoten is, wil ik dat wel meteen weten. Tegelijk past BNO in een trend, waar ik eigenlijk niet zo blij mee ben: de race om altijd eerste te zijn met nieuws, waarbij de zorgvuldigheid pas op de tweede plaats komt. Je moet daar als gebruiker van BNO News mee leren omgaan en niet elke melding voor waar aannemen.
 8. Mind Machine (€1,59)
  Eigenlijk vertegenwoordigt Mind Machine een heleboel applicaties die je op de iPhone kunt installeren, zoals MagicSleep, BrainHack en Ambiance. Het idee is dat je een bepaalde activiteit of stemming aangeeft, waarna de applicatie zorgt voor de juiste binaural beats. Sceptici zullen zeggen dat het allemaal tussen de oren zit (en dat klopt in dit geval ook). Ga je een lastige taak doen waarbij je alert moet zijn, dan zijn deze applicaties effectiever en een stuk gezonder dan het naar binnen kieperen van een energiedrankje. Wie het gratis wil proberen kan Binaural Beats installeren.
 9. Love Art (€2,39)
  Ik heb deze applicatie gedownload toen hij gratis was (tegenwoordig €2,39). De National Gallery in Londen heeft een indrukwekkende schilderijencollectie, waaruit ze 250 meesterwerken op een rijtje hebben gezet. Het is echter veel meer dan een collectie plaatjes van schilderijen: er zitten audio- en videofragmenten in, je kunt op thema’s zoeken en luisteren naar commentaar van deskundigen. Wat mij betreft mag elk museum wel zo’n uitgebreide applicatie maken.
 10. Virtuoso Piano Free (gratis)
  Gebruikers klagen dat Virtuoso Piano Free sinds de laatste update (28 december 2009) vervelende banners bevat. Daarom het advies: niet updaten en gewoon de oude versie blijven gebruiken. Met Virtuoso Piano Free heb je een piano met zes octaven tot je beschikking. Ik heb lang niet gespeeld, maar dankzij de iPhone kan ik toch af en toe een melodietje proberen zonder een instrument in huis te halen. Wat ik leuk vind om te doen, is bij een deuntje die je in je hoofd hebt proberen om de juiste tonen te vinden. Ik ben begonnen met de applicatie FingerPiano Lite, waarmee je via een soort Tap Tap Revenge-interface melodietjes kunt leren spelen. Pianist van MooCowMusic is ook erg goed, maar dateert uit 2008 en viel dus af. Er is ook een betaalde versie van Virtuoso Piano (€0,79) maar de Lite-versie biedt eigenlijk alles wat ik nodig heb.
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin iPhoneclub-auteurs en -moderators hun eigen top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 januari 2010, 20:07
Categorie Round-up
Onderwerpen iPhoneclub, pastebot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.