De Top 10 beste iPhone-games 2009 van Ellen

Ellen de Lange-Ros heeft voor iPhoneclub de beste iPhone-games van 2009 geïnventariseerd. Haar Top 10 bevat The Settlers, Doodle Jump, Spider, Touch Pets Dogs, Beat It, Star Defense, MafiaLIVE, Flight Control, Zen Bound en Uniwar.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

iPhoneclub beste games 2009 van ElleniPhoneclub geeft op 31 december haar auteurs en moderators de kans om hun eigen Top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 te delen. Op deze manier krijg je een kijkje in de keuken bij de mensen achter iPhoneclub. Iedereen heeft andere interesses, zo blijkt. Ellen is een echte gamefanaat; daarom vroegen we haar om een lijstje te maken van haar 10 beste games van 2009.

Ik heb een duidelijke Top 3 gemaakt. De volgorde van de rest van de games maakt wat mij betreft minder uit.
uniwar

 1. Uniwar (€1,59)
  Uniwar is een uitstekende strategiegame waarin je een eigen leger uitbouwt om je hoofdkwartier te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Denk niet aan brute actie, maar aan geraffineerde aanvallen dankzij een slimme strategie. UniWar doet denken aan het klassieke partijtje schaak in een modern jasje. De game verdient de eerste plaats, omdat het een uitstekend spelconcept combineert met perfecte online mogelijkheden om op afstand te spelen tegen vrienden of vreemden waarbij een partij je dagenlang in de ban kan houden. Dat je het spel continu op zak hebt en een melding krijgt wanneer je tegenstander een zet heeft gedaan draagt sterk bij aan de magie van het spel. Daarmee zet UniWar andere handhelds op grote achterstand, waarmee je immers alleen binnen het bereik van Wi-Fi online kunt spelen.
 2. Flight Control (€0,79)
  Hoewel Flight Control qua opzet zeer eenvoudig is, is dat juist ook de aantrekkingskracht van het spel. De uitstekende besturing met de touch screen nodigt uit tot vele korte spelletjes die zeer verslavend blijken te zijn vanwege het hoge ‘nog-één-keer-dan’gehalte’. Flight Control is absolute kampioen in de categorie ‘simpel maar verslavend’ en laat in al z’n eenvoud zien waarom games op de iPhone zo vreselijk succesvol zijn.
 3. Mark of Mafia (voorheen MafiaLIVE)
  MafiaLIVE: Ook deze game is qua opzet uiterst eenvoudig, maar doordat je continu geld verdient dat andere spelers van je kunnen afpakken, nodigt het spel uit om vaak online te gaan om andere spelers te beroven of je eigen tegoeden veilig op de bank te stallen. Dit is het enige spel waarvoor ik in 2009 midden in de nacht ben opgestaan en dat ik tijdens vergaderingen met klanten even stiekem zat te spelen, waardoor het zich ruim heeft gekwalificeerd voor de Top 3 van beste games in 2009.
 4. Zen Bound (€1,59)
  Zen Bound is één van de games die op een innovatieve manier gebruik maakt van de touchscreen van de iPhone. Het spel bestaat uit niets anders dan het ronddraaien van een touw om een voorwerp, wat uiterst rustgevend en leuk blijkt te zijn. Vanwege het bijzondere karakter en de perfecte balans in gameplay is het een topper die zeker een plaats in de Top 10 verdient.
 5. Star Defense (€0,79)
  Met de iPhone is het genre van towerdefense-games, waarbij je een basis verdedigt tegen hordes oprukkende tegenstanders, tot grote bloei gekomen. Er zijn inmiddels vele prachtige towerdefense-games in de App Store beschikbaar. Star Defense is in deze categorie bijzonder de moeite waard, vanwege de grote hoeveelheid levels en mogelijkheden, maar vooral vanwege de innovatieve 3D-omgeving waarin alle actie plaatsvindt.
 6. Beat It (€2,39)
  Er zijn inmiddels veel muziekgames beschikbaar, maar vaak draait het daarbij vooral om het op tijd indrukken van knoppen. Beat It rekent met dit vooroordeel af en laat je zelf de geluiden in muziek ontrafelen. Het geheel speelt zich af in kleurrijke cartoons in artstyle. Het puzzelen met muziek in de happy omgeving is heerlijk uitgewerkt, waarmee Beat It zich tot de beste van het jaar mag rekenen.
 7. Touch Pets Dogs (gratis, In App Purchases)
  In Touch Pets Dogs zorg je voor een virtuele hond. Het contact met je huisdier is lekker direct via het touchscreen. Het speel leent zich uitstekend voor korte momenten van aandacht voor je digitale huisdier, waarbij je ook honden van vrienden kunt uitnodigen. De hoge aaibaarheidsfactor gecombineerd met de leuke online mogelijkheden maakt de game een echte topper.
 8. Spider: The Secret of Bryce Manor (€2,39)
  Spider: The Secret of Bryce Manor maakt uitstekend gebruik van de touchscreen voor de besturing van een eenvoudige casual game. Daarnaast bevat het spel echter een diepere laag die je fantasie aan het werk zet om een verhaal te maken van alle hints die je in beeld krijgt tijdens het spelen. De combinatie van eenvoud, hints en fantasie maakt Spider zo bijzonder dat het absoluut in de top van 2009 thuishoort.
 9. Doodle Jump (€0,79)
  In Doodle Jump spring je van platform naar platform om zo hoog mogelijk te komen. Onderweg kom je vijanden tegen en wordt het aantal veilige platformen steeds minder. De game is bijzonder door de vrolijke tekeningen in kinderlijke stijl die worden gecombineerd met geluiden die de sfeer verder versterken. Doodle Jump is eenvoudig om even snel tussendoor te spelen, waarbij je na een poosje merkt dat de game plotseling stopt, omdat de batterij van je telefoon helemaal leeg is omdat je al uren aan het spelen bent. Ook Doodle Jump laat in al z’n charme zien waarom eenvoudige games zo de moeite waard zijn.
 10. The Settlers (€3,99)
  The Settlers: Bij het vaststellen van de lijst met beste games is vooral gekozen voor games die uniek zijn voor de iPhone. Toch wil ik in de lijst één game aan bod laten komen die al bekend is van andere platformen. The Settlers heeft deze plaats verdiend, omdat het een game is met een sterke leercuve, maar ook veel diepgang. Het spel bewijst dat de iPhone zich niet alleen leent voor eenvoudige korte games en laat zien dat ook lastige games prima op de telefoon tot hun recht komen. We hopen dat 2010 ons, naast een grote stapel unieke innovatieve games, ook opnieuw een aantal klassiekers van andere consoles gaat brengen. Ik wil tot slot graag toosten op 2010: dat het een mooi jaar mag worden boordevol uitstekende games!
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin iPhoneclub-auteurs en -moderators hun eigen Top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2009, 23:34
Categorie Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.