Bladox-oprichter is iPhone en TurboSIM zat

Het Tsjechische bedrijf Bladox maakte bij toeval wereldfaam met de Turbo SIM. Maar volgens oprichter Pavel Zaboj heeft hij nu wel genoeg gehad van het circus rond de iPhone.

Pavel Zaboj van BladoxEr zijn heel wat mensen die geld willen verdienen met de iPhone, maar Bladox-oprichter Pavel Zaboj is het circus rond de iPhone nu wel een beetje zat. Businessweek had een interview met de 36-jarige ondernemer, die eigenlijk per toeval betrokken raakte bij de iPhone. Toen de iPhone op 29 juni vorig jaar gelanceerd werd, ontwikkelde Zaboj betaaloplossingen en andere mobiele toepassingen voor banken. Zijn bedrijf maakte toen al de Turbo SIM, waarmee je een mobiele telefoon op meerdere mobiele netwerken kunt gebruiken.

Het idee achter de Turbo SIM heeft helemaals niets te maken met het hacken van de iPhone en er is ook niets illegaals aan: Zaboj hoopte dat banken de Turbo SIM ooit zouden gebruiken in ontwikkelingslanden, waar mensen online aankopen willen doen maar geen creditcard hebben. Nog geen week na de lancering van de iPhone werd ontdekt dat de simkaart ook kon worden gebruikt om de iPhone te unlocken voor andere mobiele netwerken dan AT&T. De orders stroomden binnen: sommige resellers deden bestellingen van 500 tot zelfs duizenden kaarten, waardoor Bladox al snel zonder voorraad zat. De chipmaker kon de bestelilngen niet aan, prijzen op eBay stegen tot absurde hoogten en Bladox zelf ging in Hong Kong op zoek naar andere fabrikanten die de simkaart ook konden fabriceren. Zaboj wil geen details geven over de hoeveelheid winst die hij dankzij de iPhone heeft gemaakt, maar de omzet zou volgens Businessweek in de buurt van $2,7 miljoen moeten liggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2008, 18:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.