europa europese markt

‘Bijna overeenstemming over afschaffen roamingkosten in 2017’

Er is bijna overeenstemming tussen de Europese Ministerraad en het Europese Parlement over het afschaffen van roamingkosten vanaf 2017. Eerder zou al in 2015 roaming worden afgeschaft, maar de partijen werden het niet eens. Nu wel?

europa europese marktGoed nieuws, zo vlak voor de vakantie, al zul je nog even moeten wachten om ervan te profiteren. De Europese ministerraad en het Europees Parlement sluiten mogelijk deze maand eindelijk een compromis over het afschaffen van roamingkosten. Dat blijkt uit ontwerpvoorstellen van Letland, die de website Politico in handen kreeg. Volgens de voorstellen worden de roamingkosten in 2017 afgeschaft. Oorspronkelijk zou roaming al vanaf december 2015 verdwijnen, maar de partijen werden het niet eens.

Roaming verdwijnt in 2015, 2017 of toch 2018?

Het Europese Parlement wilde aansturen op afschaffing in 2016, terwijl de Europese Raad pas in 2018 wilde stoppen. Zij waren voorstander van een overgangsregeling, waarbij Europeanen de beschikking kregen over een kleine gratis roamingbundel. Als de nieuwe voorstellen doorgaan, komt die overgangsregeling er niet en wordt roaming vanaf 2017 definitief afgeschaft.

Eurocommissaris Neelie Kroes zorgde ooit voor een pakket met telecommaatregelen, dat al in 2014 werd goedgekeurd door het Europese Parlement. Maar de 28 lidstaten hebben nog steeds geen goedkeuring gegeven voor het pakket. Behalve over roaming bevat het pakket ook voorstellen over netneutraliteit. Dit houdt in, dat providers bepaalde toepassingen niet mogen ‘knijpen’ en andere toepassingen voorrang geven. Ze mogen ook niet extra geld vragen voor gebruik van bepaalde diensten. De Europese ministers wilden het liefst voorrang geven aan gespecialiseerde diensten. In het voorstel van Letland, dat momenteel voorzitter is van de Raad, is daarbij een compromis gevonden. Voor bepaalde diensten zoals medische toepassingen, mag een provider wel voorrang geven op andere diensten. Letland zal haast moeten maken als ze de voorstellen er doorheen willen krijgen, want in juli moeten ze het voorzitterschap overdragen aan Luxemburg.

Als het voorstel voor afschaffing van roaming per 2017 geaccepteerd wordt, horen we dat waarschijnlijk op 29 juni. Dat is de laatste dag waarop de partijen onder voorzitterschap van Letland bijeenkomen.

Lees ook: Alles over roaming met je iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juni 2015 om 9:28
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.