Beveiligde chat-app Cryptocat alsnog door Apple goedgekeurd

Apple heeft de extra beveiligde chatdienst Cryptocat alsnog toegelaten in de App Store
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

cryptocatApple heeft de extra beveiligde chatapplicatie Cryptocat alsnog toegelaten in de App Store. Dat heeft ontwikkelaar Nadim Kobeissi bekendgemaakt. In december vorig jaar werd de iPhone-app van Cryptocat nog om onbekende redenen door Apple geweigerd. De app is gratis te downloaden uit de App Store.

De beveiligde chatdienst Cryptocat bestaat al twee jaar en zorgt ervoor dat anderen niet met je berichten kunnen meelezen. Cryptocat maakt hiervoor gebruik van het Off The Record-protocol, wat betekent dat per chatsessie een nieuwe cryptografische sleutel wordt aangemaakt waarmee de gesprekken worden versleuteld. Ook voldoet de app aan een belangrijke voorwaarde van beveiligingsexperts: de broncode is open source, wat betekent dat deze door iedereen ingezien kan worden.

In tegenstelling tot andere berichtenapps heb je voor Cryptocat geen gebruikersnaam of account nodig. Je maakt per conversatie een bijnaam (nickname) aan, die na enige tijd weer vervalt. Het is daardoor eigenlijk ook niet geschikt voor de doorsnee gebruiker. Je hebt bovendien geen vriendenlijst tot je beschikking en er wordt ook geen geschiedenis opgeslagen. Wie op zoek is naar een gebruiksvriendelijke app met dito beveiliging zou dan bijvoorbeeld ook beter naar Threema kunnen kijken.

Cryptocat werd tot nu toe vooral gebruikt door bijvoorbeeld journalisten en activisten om gevoelige informatie te delen die via andere berichtendiensten mogelijk in verkeerde handen zou kunnen vallen. Maar door de vele onthullingen over spionage door overheidsdiensten raakt ook de gewone gebruiker zich steeds meer bewust van privacy en beveiliging. Dat blijkt wel uit de populariteitsgroei van allerlei alternatieve berichtenapps. Naast de iPhone-app werkt Kobeissi ook aan een app voor Android-smartphones. Daarnaast zijn er browser-plugins en kun je het gebruiken met een speciale Mac-applicatie.

Downloaden: Cryptocat (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:08
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.