Beperkte voorraad iPhone 4 gezien als concurrentierisico

De beperkte voorraad van de iPhone 4 zou weleens uit kunnen lopen op een verslechterde concurrentiepositie voor Apple. Desondanks verwachten verschillende analisten dat van de 42,6 miljoen iPhones die er dit jaar worden verkocht, 21,7 miljoen een iPhone zullen zijn.

Apple logoAan het begin van deze week liet Apple weten dat ze meer dan 1,7 miljoen iPhones verkocht hebben in drie dagen. Analisten van Kaufman Bros denken nu echter dat als Apple niet met leveringsproblemen had gekampt, dat de verkoopcijfers tot 2,5 miljoen hadden kunnen stijgen. Als Apple ook de komende tijd met beperkte voorraad te maken heeft, kan dat zelfs een verslechtering van de concurrentiepositie betekenen.

iSuppli meldt dat wanneer Apple niet aan de vraag naar iPhone 4’s zou kunnen voldoen, dit weleens voor problemen voor het bedrijf kan zorgen. Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat ‘gefrustreerde klanten’ naar een concurrerende smartphone overstappen. Analist Shaw Wu van Kaufman Bros denkt niet dat het zo ver zal komen, maar hij is wel bang dat het nog wel even zal duren voordat Apple de beperkte iPhone 4-voorraad op orde heeft.

Tina Teng, senior analyst wireless communication bij iSupply, zegt:

Waarschijnlijk zal de beperkte voorraad niet de iPhone-verkopen voor het hele jaar beïnvloeden, maar wat er nu gebeurt heeft Apple geen goed gedaan. Klanten die hun vraagtekens zetten bij de productiecapaciteit van Apple zijn al aan het uitkijken naar andere smartphones. Klanten zijn met name ontevreden over hoe Apple heeft gereageerd op de antenne-problemen van de iPhone 4.

Desondanks denkt iSuppli dat van de 42,6 miljoen iPhones die Apple dit jaar gaat verkopen, 21,7 miljoen een iPhone 4 zullen zijn. Verder zegt Teng dat fabrikanten van Apple kunnen leren (hoe ze het niet moeten doen), want een productlancering levert altijd problemen op.

Hieronder nog een grafiek van de verwachte iPhone-verkopen voor het komende jaar:

iSuppli verwachtingen

Bron: Apple Insider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2010, 14:28
Categorie Apple
Onderwerpen concurrentie, iPhone 4, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.