Augmented Reality van Layar: nu op Android, straks op de iPhone?

Het Nederlandse straatbeeld is sinds vandaag een extra dimensie rijker. Het Nederlandse bedrijf SPRXmobile lanceert namelijk Layar, 's werelds eerste Augmented Reality-browser voor de mobiele telefoon. Aanvankelijk alleen voor Android, later ook voor andere platformen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Tot nu toe waren spannende nieuwe ontwikkelingen vaak eerst op de iPhone te vinden. Helaas heeft de iPhone er een concurrent bij: Android. Het Nederlandse bedrijf SPRXmobile lanceert vandaag Layar, ‘s werelds eerste Augmented Reality-browser voor de mobiele telefoon. Een gebruiker die door de cameralens van de mobiele telefoon rondkijkt ziet welke huizen er te koop en te huur zijn, welke bars en winkels populair zijn en waar in de straat zich vacatures, zorgverleners en geldautomaten bevinden. SPRXmobile werkt hiervoor samen met funda, Hyves, Tempo-Team, Zekur.nl en ING. Hiervoor is een toestel met GPS, camera en kompas vereist. Op dit moment is de dienst alleen op Android-toestellen te gebruiken; andere mobiele platformen volgen later.

Bij het opstarten van de Layar-applicatie schakelt de camera automatisch aan. De GPS-ontvanger van de mobiele telefoon weet waar men zich bevindt en het kompas weet in welke richting de gebruiker kijkt. Elke partner (funda, Hyves, Tempo-Team, Zekur.nl of ING) heeft een verzameling locatiegegevens met relevante informatie, die een eigen digitale laag vormt. Met één druk op de knop wisselt de gebruiker eenvoudig tussen de verschillende lagen. Hiermee ontstaat een nieuw soort browser, die een verrijkte kijk op de werkelijkheid biedt.

Augmented Reality is enorm in opkomst. Het houdt in dat digitale wereld en werkelijke wereld in elkaar overvloeien. Layar is vanaf woensdag 17 juni beschikbaar voor Android-telefoons. Andere besturingssystemen volgen. SPRXmobile gaat Layar eerst in Nederland uitrollen; daarna volgen andere landen.

Over een versie voor de iPhone zegt Maarten Lens-FitzGerald van SPRXmobile:

We are definitely going for the new iPhone 3GS because of the compass! We’re aiming for release after summer, but we depend on Apple accepting it.

Zoals we al eerder in een artikel over Augmented Reality hebben uitgelegd gaat vooral het kompas in de iPhone 3G S voor een doorbraak zorgen in toepassingen van Augmented Reality op de iPhone. Hopelijk leidt Layar tot veel meer toepassingen op dit gebied.

Meer info: Layar.eu

Er is inmiddels ook een YouTube-filmpje beschikbaar:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2013, 13:51
Categorie iOS
Onderwerpen android, augmented reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.