Apple’s retinascherm kan nog kleurrijker met quantum dots

Met quantum dots kan Apple de kleuren van retinaschermen verbeteren. Dat blijkt uit een drietal patenten van Apple.

kleurige-schermen-ipadApple heeft voor de iPhone en iPad retinaschermen ontwikkeld: lcd-schermen met een zodanige pixeldichtheid dat je de individuele pixels nauwelijks meer kunt zien. Maar uit patenten die Apple heeft ingediend is af te leiden hoe ze die schermen nog beter kunnen maken. Quantum dots kunnen zorgen voor een beeld met scherpere kleuren en een nog betere kwaliteit. Het zijn nanokristallen gemaakt van halfgeleidend materiaal, die al zijn toegepast in transistors, zonnecellen, led’s en diode-lasers. Bij huidige retinaschermen bestaat de achtergrondverlichting (backlight) uit diodes die licht uitzenden. De achtergrondverlichting produceert wit licht, dat door de vloeibare kristallen (vandaar liquid crystal display) wordt omgezet naar verschillende kleuren. Apple denkt dit te kunnen verbeteren met quantum dots.

Apple schrijft in patentaanvraag 20140035960, ‘Backlight Dimming Control for a Display Utilizing Quantum Dots’:

The backlight can include an LED (e.g., a blue LED) configured to emit a light through a sheet of quantum dots. The quantum dots can be configured to emit colored light (e.g., red and green light) in response to the light emitted from the LED.

quantum-dots

Het mooie van deze nanokristallen is dat je bij het produceren de geleidende eigenschappen nog kunt bijsturen. De quantum dots vervangen de laag yttrium aluminium-granaat (YAG) waarmee huidige diodes zijn bedekt. Die hebben de eigenschap dat ze kleuren in een breed spectrum laten zien, die er niet zo levendig uitzien. Door YAG te vervangen door quantum dots is de frequentie nauwkeuriger te bepalen. Met als gevolg dat de schermen een breder kleurengamma ondersteunen, waarbij elke kleur op een smaller spectrum wordt vertoond. Het praktische voordeel: de schermen met felle en sprekende kleuren. Er zijn nog wel wat technische obstakels te overwinnen om de YAG-laag te vervangen door een laag quantum dots. Dat komt aan de orde in patentaanvraag 20140036203, ‘Light Mixture for a Display Utilizing Quantum Dots’.

Er is ook nog een derde patent met de naam ‘MEMS Shutter Control for a Display Utilizing Quantum Dots’ met nummer 20140036536. Deze beschrijft een volledige oplossing.

quantum-dots-schermen

Via Patently Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2014, 14:32
Categorie iDevices
Onderwerpen Hardware, retinascherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.