Apple schikt met Amerikaanse regering over in-app aankopen

Apple heeft geschikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission in een zaak over in-app aankopen. Tim Cook heeft de uitslag in een e-mail besproken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

In-app-aankopenApple heeft een schikking bereikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) over in-app aankopen aanwezig in de App Store. Dit heeft Tim Cook in een e-mail aan personeel verteld. Apple moet in de schikking stappen zetten om in-app aankopen minder makkelijk te maken voor kinderen. De zaak was volgens Cook eigenlijk al beslecht in een eerdere rechtszaak tussen Apple en App Store-klanten, maar Apple kiest er toch voor om met de FTC te schikken. Apple voldoet met de eerder gemaakte schikking al aan de voorgelegde voorwaarden.

Tim Cook stelt onder andere het volgende in een e-mail aan personeel:

Afgelopen jaar namen we voor om alle in-app aankopen gemaakt zonder toestemming van ouders terug te betalen. We wilden iedere klant bereiken die wellicht was benadeeld en stuurden daarom 28 miljoen e-mails – iedereen die ooit een in-app aankoop maakte in een app bedoeld voor kinderen. Toen sommige e-mails niet aankwamen, hebben we naar de betreffende personen een brief gestuurd. In totaal zijn er 37.000 claims gemaakt die we allemaal hebben betaald.

Volgens de Amerikaanse rechter was de zaak hiermee opgelost, maar de FTC wilde zich alsnog op de zaak storten. Daar heeft Cook het volgende over te zeggen:

Het voelt oneerlijk dat de FTC ons nu ook aanklaagt over een zaak die al is opgelost. Het leek ons een geval van double jeopardy. De schikkingsvoorstellen vereisen alleen niet dat wij iets doen dat we nog niet van plan waren, dus we besloten om de schikking te accepteren in plaats van een langdurende juridische strijd te starten.

Apple is in meer rechtszaken verwikkeld, maar we zien Tim Cook zelden een e-mail versturen naar personeel waarin een schikking of een uitspraak wordt besproken. Apple lijkt met de mail te willen voorkomen dat de zaak in een slecht daglicht komt te staan, terwijl er in 2013 wel maatregelen zijn genomen om in-app aankopen lastiger te maken voor kinderen. In februari 2013 schreven we al over de terugbetalingen aan ouders en sinds maart wordt er al gewaarschuwd voor in-app aankopen in de App Store. De Federal Trade Commission is een Amerikaanse instantie die de consumentenmarkt in de gaten houdt en oneerlijke handelspraktijken bestrijdt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 0:10
Onderwerpen in app aankopen, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.