Apple probeert webapps nieuw leven in te blazen met Pastry Kit

Apple probeert met PastryKit meer mogelijkheden te bieden voor webapplicaties. Met Pastry Kit kun je zorgen dat een webapplicatie eruit ziet alsof het een native applicatie is, dankzij HTML5. Apple gebruikt het zelf al.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone user guideToen de App Store nog niet beschikbaar was, bracht Apple via de webpagina apple.com/webapps al interessante webapps onder de aandacht. Na meer dan 100.000 applicaties in de App Store is er nauwelijks nog een toepassing te verzinnen waarvoor geen native applicatie beschikbaar is. Toch ziet Apple nog mogelijkheden om de webapps te verbeteren: dankzij het PastryKit-framework gaan webapplicaties eruit zien alsof het native applicaties zijn. De adresbalk is niet meer zichtbaar, je kunt toolbars opnemen die op dezelfde plek blijven staan als je bladert en je kunt ook de eigenschappen instellen van het bladeren door lange lijsten.

Het PastyKit-framework wordt al gebruikt bij de iPhone-gebruikershandleiding, die je op de iPhone kunt raadplegen (zie onze eerdere tip hierover). Na het toevoegen van een webclip voor de gebruikershandleiding heb je nauwelijks het idee dat je nog naar een website zit te kijken. De look and feel is alsof het een geïnstalleerde applicatie is. Er is geen Safari-adresbalk bovenin het scherm te zien en het scrollen gaat soepel. Je kunt de inhoud zelfs offline bekijken, dankzij de lokale databasemogelijkheden van HTML5.

Apple heeft PastryKit nog niet openbaar beschikbaar gesteld, maar gebruikt het voorlopig alleen zelf. Ben je een ervaren webontwikkelaar, dan zou je de functies ook zelf kunnen realiseren met HTML5, maar dat is wel behoorlijk wat werk.

Daring Fireball heeft een demo gemaakt van PastryKit in actie:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2009, 2:18
Categorie iOS
Onderwerpen webapp, webclips

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.