Apple-patent ongeldig door iPhone-keynote van Steve Jobs

Een Apple-patent is in Duitsland ongeldig verklaard door de iPhone-keynote van Steve Jobs in januari 2007. Daardoor ontstond prior art, vindt de rechtbank.

iphone steve jobsEen Duitse rechtbank heeft een belangrijk patent van Apple ongeldig verklaard. Opmerkelijk is dat daarbij een video van de eerste iPhone-keynote van Steve Jobs werd gebruikt. Het patent werd pas geregistreerd nadat Jobs de functie op het podium had gedemonstreerd. Het gaat om een patent waarbij je kunt scrollen door een fotogalerij op een touchscreen. Het gaat om twee bewegingen en reacties als je over een foto veegt, waaronder het elastische bounce back-effect en een soort wegfloep-effect als je van de ene foto naar de andere bladert.

Apple won van Samsung met dit patent, toen een soortgelijke rechtszaak in oktober 2011 door de rechtbank in Den Haag werd behandeld. Een jaar later won Apple na een bodemprocedure nogmaals van Samsung. Maar de rechtbank in Munchen is een andere mening toegedaan. De presentatie van Steve Jobs vond plaats voordat Apple een octrooi aanvroeg in Europa. Daardoor is prior art gecreëerd, vindt de rechter.

Afgelopen januari was het zes jaar geleden dat Steve Jobs de eerste generatie iPhone aankondigde. “Boy, have we patented it!” is een bekende uitspraak van Jobs uit die presentatie. Maar het Europese patent waarom het gaat werd pas in de zomer van 2007 ingediend.

Apple kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het Bundespatentgericht, de federale octrooirechtbank van Duitsland. Wie meer wil weten over het patent zelf, bestudeert patent EP2059868 met de titel ‘Portable electronic device for photo management’.

En omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: dit is de volledige keynote uit 2007.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2013, 11:44
Categorie Apple
Onderwerpen duitsland, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.