Pharrell Williams met Freedom.

‘Apple Music Connect verdwijnt uit beeld in iOS 10’

Apple gaat de Connect-functie van Apple Music wat meer verbergen. Blijkbaar is het sociale netwerk voor artiesten toch een Ping 2.0.

Apple Music krijgt de komende maanden een flinke restyling, met minder kleur en meer albumhoezen. Ook zal Apple wat gaan schuiven met de functies en één onderdeel gaat daarbij naar de achtergrond verdwijnen: Apple Music Connect, het sociale netwerk voor artiesten. In iOS 10 is Connect minder prominent aanwezig.

Pharrell Williams met Freedom.

Apple Music Connect uit beeld

Connect is de sociale functie waarbij artiesten nieuws over albums en video’s kunnen delen met hun fans. Echte interactie is er niet, waardoor Connect eigenlijk weinig toevoegt aan de al bestaande kanalen. Ook komt het maar erg zelden voor dat artiesten primeurs op Apple Music bekendmaken. Eén ding is wel duidelijk: het maken van een sociale netwerk voor muziek zit is niet Apple’s sterkste punt.

Connect is Ping 2.0

In 2010 probeerde Apple het al eens met Ping, dat twee jaar later alweer stopte. Met Ping kon je je muzieksmaak delen met anderen en zien welke muziek zij graag luisteren. Dit was gericht op gewone gebruikers, niet zozeer op artiesten. Het was een reactie op MySpace, dat destijds nog erg populair was.

Connect kreeg een andere insteek: het is een manier voor artiesten om direct met fans te communiceren. Artiesten gebruiken de dienst amper of laten alleen algemene berichten achter die je ook al op Instagram, Facebook, Snapchat, Vine en Twitter kunt lezen.

In de nieuwe versie van Apple Music in iOS 10 zal Connect minder duidelijk aanwezig zijn. Nu is het nog één van de hoofdtabbladen in de Apple Music-app, maar het zal straks ergens worden ondergebracht op het tabblad ‘Voor Jou’. Dat is jammer, want volgens Apple was Connect juist een van de onderscheidende functies ten opzichte van andere streaming muziekdiensten.

apple-music-connect-pharrell

Apple’s favoriete artiesten

Wat opvalt is dat ook de Apple-getrouwe artiesten zoals Drake en Pharrell Williams niet erg trouw zijn aan Connect. Williams heeft al 7 maanden lang niets van zich laten horen op Connect en Drake publiceerde zijn nieuwe album exclusief op Apple Music, maar de artiest tekende ook een partnership met Snapchat om het album te promoten. Wat ook meespeelt is dat het lastig is om gebruikers bij hun favoriete sociale netwerk weg te trekken om te kijken of artiesten op een ander netwerk iets te zeggen hebben. Connect leek niet echt iets toe te voegen.

Connect nu al verbergen

In iOS 10 zal Connect wat meer worden verborgen. Was je geen fan van Connect, dan kan je nu al Connect verbergen, waarbij Connect wordt vervangen door een praktische knop voor afspeellijsten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2016, 9:56
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.