‘Apple moet stoppen met kranten- en tijdschriftenkiosk’

Kiosk (Newsstand) moet verdwijnen. Apple geeft geen prioriteit en Kiosk is geen etalage voor kranten en tijdschriften geworden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Kiosk iOS 7 logoKiosk (Newsstand) werd aangekondigd als een van de topfuncties van iOS 5. Het idee was dat uitgevers hun digitale tijdschriften via de Kiosk zouden verkopen en dat het een reddingsboei was voor kwakkelende krant- en tijdschriftverkopen. Maar Kiosk is nooit een digitale hub geworden zoals iTunes dat is. Het idee om alle digitale kranten en tijdschriften op één plaats te bundelen was leuk, maar in de praktijk kwijnen de uitgaves weg. Als je niet regelmatig wordt herinnerd dat er een nieuwe editie klaarstaat, vergeet je domweg te lezen. Alleen NRC Reader krijgt in Nederland nog redelijk veel aandacht, maar hoeveel toonaangevende andere uitgaven kun je opnoemen? En het speelt niet alleen in Nederland: Jason Snell van Macworld heeft een betoog geschreven waarom Apple moet stoppen met Kiosk.

Wat bedoeld was als een speciale collectie apps met wisselende covers en allerlei andere functies voor kranten en tijdschriften, is een verborgen hoekje op iPhone en iPad geworden. Apple geeft geen prioriteit meer aan de Kiosk, vindt Snell. Sinds iOS 7 heeft Kiosk een statisch icoontje, waardoor je niet meer de losse uitgaves kunt zien. Speciale functies voor Kiosk-apps, zoals het op de achtergrond updaten van edities, is tegenwoordig ook voor normale apps beschikbaar. Voor ontwikkelaars zitten er eigenlijk alleen maar nadelen aan om via de Kiosk te publiceren. Je bent beter af als je een losstaande app maakt. Dé etalage waar je naartoe gaat om nieuwe kranten en tijdschriften te ontdekken, zal Kiosk niet meer worden. Het is daarom afwachten in iOS 8 ermee gaat doen: verdwijnt Kiosk en worden het losse apps, of laten ze de map nog verder uit het blikveld van de lezers verdwijnen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:20
Onderwerpen kiosk, newsstand

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.