Rechtszaak tussen Apple en de FBI

Apple mag zich mengen in Lodsys-rechtszaak

De rechter heeft bepaald dat Apple zich mag mengen in de rechtszaak tegen Lodsys. Deze patenttrol klaagde meerdere iOS-ontwikkelaars aan, omdat ze breed geschreven patenten zouden schenden.

RechtszaakApple heeft toestemming van de rechter gekregen om zich te mengen in de rechtszaak tussen Lodsys en diverse app-ontwikkelaars. Lodsys stapte naar de rechter omdat een aantal apps gebruik zouden maken van hun patenten. Het gaat hierbij echter om breed geaccepteerde mogelijkheden in apps, zoals het maken van reclame binnen app voor een andere applicatie.

Lodsys staat te boek als een ‘patenttrol’. Het bedrijf heeft een aantal patenten, die ze gebruiken om een rechtszaak aan te gaan tegen onder andere iPhone-ontwikkelaars die die deze schenden. Apple denkt echter dat iPhone-ontwikkelaars niet door Lodsys voor de rechter gebracht mogen worden: Apple heeft een licentie bij Lodsys, die volgens het bedrijf zou verzekeren dat iedere ontwikkelaar gebruik mag maken van de patenten.

Apple zei in juni 2011 al zich te willen mengen in de rechtszaken tussen ontwikkelaars en Lodsys. Een nieuwe rechter heeft hier inmiddels toestemming voor gegeven. Apple mag zich bezighouden met de problemen rond de afgesloten licentie en over de mogelijkheid dat het patent inmiddels is uitgeput.

In de praktijk betekent dit dat ontwikkelaars steun van Apple kunnen verwachten tijdens de rechtszaak. Apple gaf in mei al aan dat ze ontwikkelaars zo goed mogelijk wilden helpen met de problemen rond Lodsys.

De rechtszaak van Lodsys zorgden afgelopen jaar voor veel ophef. Dit zette onder andere het Nederlandse Appsterdam er toe om in actie te komen tegen verschillende patenttrollen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2012, 10:00
Categorie Apple
Onderwerp lodsys

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.