Patenttrol Lodsys trekt zich terug uit rechtszaak tegen Kaspersky

Patenttrol Lodsys heeft zich teruggetrokken uit een rechtszaak met Kaspersky, uit angst voor het ongeldig verklaren van patenten.

lodsys applePatenttrol Lodsys heeft zich teruggetrokken uit een rechtszaak met Kaspersky Labs, één van de bedrijven die werd aangeklaagd wegens het gebruik van in-app aankopen. Door de zaak te laten vallen, hoeft Lodsys niet te riskeren dat hun patenten door de rechter ongeldig worden verklaard. Lodsys zou er op uit zijn om voor zoveel mogelijk geld te schikken met de aangeklaagde bedrijven: de dreiging van een rechtszaak zorgde er volgens Kaspersky voor dat Lodsys erin slaagde om met 54 bedrijven een schikking te bereiken.


Uiteindelijk was de zaak tegen Lodsys voor Kaspersky enkel een klein verlies voor de aangeklaagde. Beide partijen moesten achteraf hun eigen zaakkosten betalen. Uiteindelijk is Kaskersky blij:

Churchill had gelijk: “Geef nooit op!” We hebben dit advies gevolgd in onze strijd met deze trol. Het resultaat is dat de trol is weggerend met zijn staart tussen de benen.

De schikking tussen Kaspersky en Lodsys is een mogelijk teken aan de wand voor anderen die door Lodsys zijn of worden aangeklaagd. De patenttrol gebruikt al lange tijd vrij algemene patenten op bijvoorbeeld faxmachines om ontwikkelaars aan te klagen voor het gebruik van in-app aankopen of andere algemene zaken in iOS-applicaties. Onlangs besloot mediamagnaat Martha Stewart de strijd met Lodsys aan te gaan: ze kreeg een schikking van Lodsys voorgelegd om $5.000 licentiekosten te betalen voor elk van haar vier iPad-apps. Stewart besloot echter Lodsys terug te pakken en startte zelf een rechtszaak tegen de patenttrol. Maar dergelijke acties zijn alleen weggelegd voor grote bedrijven. De meeste bedrijven die Lodsys aanklaagt zijn kleine een- of tweepersoonsbedrijfjes die nauwelijks geld verdienen met hun apps.

Apple zegt al langer licenties te hebben die de ontwikkelaars behoeden voor de patentpraktijken van Lodsys, maar eerder deze week bepaalde de rechter dat Apple zich niet in de Lodsys-zaken mag mengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2013, 10:11
Categorie Apple
Onderwerpen kaspersky, lodsys, patenten
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.