Apple Let’s Rock evenement: een vooruitblik (Update: Apple Store Down)

Vanavond om 19:00 uur is er in San Francisco een speciaal evenement onder de titel Let's Rock. Wij werpen alvast een blik vooruit en zetten de speculaties van de afgelopen weken op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

lets rockVanavond om 19:00 uur is het zover: Apple’s speciale evenement Let’s Rock! Inmiddels zijn er al heel wat speculaties gedaan over wat we kunnen verwachten en het leek ons wel eens een goed idee om alle geruchten eens op een rijtje te zetten. Hoewel er naar verwachting weinig iPhone-nieuws bekend zal worden gemaakt, zijn we vanavond natuurlijk weer van de partij met een (semi-)live verslag, zoals je van ons gewend bent.

Live aanwezig bij Let’s Rock

Laten we beginnen met een overzicht van websites die live aanwezig zijn bij het evenement en via een liveblog verslag doen:

Live verslagen:

Niet live erbij, maar wel van plan om verslag te doen: iPhoneclub, iPhonenieuwsblog, MacFreak, One More Thing, iPodTouchBlog en diverse andere Apple- en iPhone-sites.
Als er nieuws over de iPhone is, zullen we dat meteen op iPhoneclub publiceren. Van de overige aankondigingen zullen we na afloop een uitgebreid verslag maken.

Het evenement gaat van start om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Een altijd terugkerende vraag: waar kan ik de live-video volgen? Helaas, er worden wel video-opnames van het evenement gemaakt, maar die worden niet live uitgezonden. Een video van het evenement zal pas na afloop beschikbaar komen, bijvoorbeeld via de speciale iTunes keynote-videopodcast van Apple.

Geruchten, geruchten, geruchten

We hebben alle geruchten en speculaties die de afgelopen weken zijn verschenen, eens op een rijtje gezet. Wat we hieronder presenteren is niet meer dan een opsomming van de geruchten, waarvan wij het waarheidsgehalte ook niet exact weten. Sommige zullen uitkomen, andere zullen er volledig naast zitten. Het is onderdeel van het gebruikelijke circus rond een belangrijk Apple-evenement. Neem de voorspellingen/geruchten/speculaties daarom niet al te serieus maar hou er wel rekening mee bij je aankopen: vanmiddag nog snel een iPod kopen is geen goed idee.

De geruchten komen samengevat neer op:

  • Update van de complete iPod-lijn
  • Compleet nieuw uiterlijk voor de iPod nano
  • Kleine aanpassingen voor de iPod touch en andere iPods
  • Nieuwe firmware 2.1 voor de iPod touch 2.1, kort daarop (vrijdag?) gevolgd door firmware 2.1 voor de iPhone
  • Prijsverlagingen, met name voor de iPod touch om het prijsverschil met de gesubsidieerde iPhone te verkleinen: de iPhone 3G is nu vanaf $199 te koop, de iPod touch vanaf $299
  • iTunes 8.0 met veel nieuwe functies

Deze nieuwe producten en software-updates komen op korte termijn beschikbaar.

Voorbereidingen van Let’s Rock

Sinds afgelopen zondag zijn in San Francisco de voorbereidingen gestart voor Let’s Rock. De vroege voorbereidingen wijzen erop dat het niet zomaar een PR-evenement met nieuwe iPods gaat worden, maar dat er belangrijke zaken aangekondigd zullen worden. Apple’s PR-afdeling heeft journalisten warm gemaakt met de belofte dat het om “iets groots” gaat. Bij het Yerba Buena Center for the Arts is een grote groene banner verschenen met hetzelfde Let’s Rock-thema dat ook op de uitnodigingen te zien was. Vrachtwagens voor de video-registratie staan al voor de deur en de beveiliging is ook al geregeld.

Nieuwe iPods

De kans is groot dat er vanavond een nieuwe iPod nano wordt aangekondigd. Macfreak had in Nederland de primeur met een foto van een nieuwe iPod nano siliconenhoes.

Een paar dagen eerder waren er al soortgelijke foto’s op de handelssite Alibaba verschenen.

Van de nieuwe iPod nano (4e generatie) verscheen op MacRumors deze onscherpe foto:

new ipod nano 4G

Daarna liet hoesjesfabrikant Hama op de consumentenelectronicabeurs IFA een hoesje voor de nieuwe iPod nano uitlekken:

hama

Het hoogtepunt kwam afgelopen weekend, toen drie soortgelijke foto’s van een oranje iPod nano in de verpakking te zien waren (op onderstaande foto zie je er twee):

iPod nano

Na zoveel ‘bewijzen’ is de kans toch wel groot dat dit ‘m wordt. De nieuwe iPod nano lijkt wel wat op de iPod mini, heeft een gebogen vorm en dezelfde vormfactor als Microsoft’s Zune.

Firmware 2.1

Over de tweede generatie iPod touch weten we eigenlijk veel minder. Er verscheen een onscherpe foto van een iPod touch met verwisselbare batterij, maar die is niet geloofwaardig.
Wel is de kans aanwezig dat er vanavond, gelijktijdig met een licht gerestylde iPod touch, een nieuwe firmware-versie wordt aangekondigd. We weten dat firmware 2.1 onderweg is, maar we weten niet zeker of Apple deze vanavond of pas over een paar dagen zal aankondigen. Ook is nog niet duidelijk of firmware 2.1 meteen al voor de iPhone beschikbaar zal zijn, of een paar dagen later zal volgen. Er zijn geruchten dat iPhone-firmware 2.1 pas op vrijdag komt. Een bron van Ars Technica beweert echter dat iPhone firmware 2.1 vanavond wel degelijk aangekondigd zal worden. Firmware 2.1 zou een hoop bestaande problemen moeten oplossen en bevat volgens anonieme bronnen ook enkele functies die we nog niet eerder hebben gezien.

Let op: vandaag was er wel een update voor de operator-instellingen van T-Mobile, maar die heeft niets met de firmware-update voor de iPhone te maken. Wat de carrier-update inhield is vooralsnog onduidelijk.

Nieuwe iTunes 8

Digg-oprichter Kevin Rose kwam als eerste met geruchten dat er een nieuwe versie van iTunes aankomt. Hij had iTunes 8.0 al werkend gezien en sprak over een grote update met veel nieuwe functies. Er komt een mogelijkheid om HD-video’s te downloaden (vermoedelijk alleen voor Amerikaanse gebruikers) en we kunnen een nieuwe weergave in Grid View verwachten. Die is hieronder te zien:

itunes grid view

Een foto (mogelijk een mockup) van deze nieuwe indeling hebben we in een eerder nieuwtje over iTunes 8 laten zien. Met deze Grid View kun je door albums, artiesten, genres en componisten bladeren.

Rechts in beeld komt de Genius Sidebar, onderdeel van de nieuwe functie Genius. Deze Genius-functie kun je met een knop rechtsonder in het scherm starten. De functie geeft suggesties voor muziek die je nog niet in je collectie hebt en kan ook afspeellijsten samenstellen. Naast gewone en slimme afspeellijsten lijkt het erop dat we er nog een derde type afpeellijst bij krijgen: de Genius Playlist. De functie geeft ook suggesties voor muziek die nog in je collectie ontbreekt, met de mogelijkheid om de muzieknummers aan te schaffen.

Een derde verwachte vernieuwing in iTunes 8 is de visualisatie. Volgens videoproducer Allan White is de nieuwe Magnethosphere-animatie gemaakt door Robert Hodgin. Over deze Magnetosphere-visualisatie hebben we eerder al iets geschreven.

magnetosphere

Hoewel we het niet zeker weten, vallen wel een aantal puzzelstukken samen: de beschrijving van Kevin Rose komt overeen met de beelden die Allan White van Magnetosphere heeft gezien en White heeft bovendien gehoord dat Magnetosphere verkocht is. White gaat er nu vanuit dat Apple de animatie gekocht heeft, om als standaard visualisatie aan iTunes toe te voegen. Kevin Rose bevestigde later op zijn Twitterblog dat Magnetosphere er inderdaad zo uitziet als hij in iTunes 8.0 heeft gezien waardoor de cirkel min of meer rond is.

Een bron van Ars Technica beweert dat iTunes vandaag inderdaad aangekondigd zal worden en dat de speculaties van Kevin Rose en anderen kloppen.

Een alternatieve opsomming van de verwachtingen voor vanavond is te vinden op Techzine.

Tipgever (Techzine): Samertje

Update: Vanaf ong. 16:45 uur is de Apple Store offline gehaald voor nieuwe aanpassingen (met dank aan Mantas en Bram)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:59
Categorieën Apple, Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.