Let’s Rock: iTunes 8, iPod classic en iPod nano

Apple heeft tijdens het Let's Rock Event een nieuwe versie van iTunes - iTunes 8 - aangekondigd. Nieuw in deze versie is de Genius die op basis van gedeelde muziekvoorkeuren aanbevelingen kan doen voor nieuwe muziek en automatische afspeellijsten kan maken. Daarnaast is er een nieuwe iPod nano aangekondigd.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iTunes 8Steve Jobs verscheen vanavond op het podium voor Let’s Rock: het grote Apple-evenement waar nieuwe producten voor dit najaar aangekondigd gaan worden. Na een grapje van Jobs over zijn gezondheidstoestand (“Reports of my death are greatly exaggerated”) kon het evenement van start gaan. Kort samengevat: iTunes 8 komt eraan en er zijn nieuwe iPods aangekondigd. Dit is deel 1 van het tweedelige verslag over Apple’s Let’s Rock Event.

iTunes

Het evenement ging van start met nieuws over iTunes: meer dan 8,5 miljoen muzieknummers, 125.000 podcasts en 30.000 tv-shows zijn verkocht. iTunes is uitgegroeid tot de #1 distibutiemethode voor multimedia. Nieuw is mogelijkheid om tv-shows in HD-kwaliteit te downloaden: normale kwaliteit kost $1,99 en voor HD-kwaliteit moet $2,99 betaald worden. Je kunt deze tv-shows bekijken via je Apple TV en je Mac of pc. Niet zo interessant voor ons, maar voor de Amerikanen interessant om te weten: NBC is weer aanwezig als aanbieder in iTunes.

Nieuwe Genius in iTunes 8iTunes krijgt een update naar versie 8, zoals voorspeld. Er is een nieuwe manier om door content te bladeren. In plaats van bladeren door albumhoezen kun je nu miniaturen zien van elk type content: films, tv-shows, podcasts en muziek. Genius is, zoals eerder al uitlekte, een nieuwe manier om intelligente afspeellijsten te maken. Deze functie zorgt ervoor dat muzieknummers die bij elkaar passen automatisch worden gegroepeerd. Genius verzamelt ook informatie over de gebruiker en de muziek, die anoniem naar Apple wordt verstuurd. Deze informatie wordt gebruikt om het aanbevelingsalgoritme te verbeteren. Er is een opt-out mogelijk als je deze informatie niet wilt delen.

Aanbevelingen Genius in iTunes 8Genius zal elke week worden bijgewerkt, op basis van anonieme feedback. Genius is niet alleen bedoeld om meer muziek te kopen, maar ook om muziek uit je eigen bibliotheek opnieuw te ontdekken. Nadat je een muzieknummer hebt geselecteerd klik je op de nieuwe Genius-knop rechtsonder in het iTunes-scherm om een nieuwe genius-lijst te maken. De Genius-functie werkt niet alleen voor muziek, maar ook voor tv-shows en films.

De nieuwe versie van iTunes 8 is vanaf vandaag beschikbaar.

Nieuwe iPod classic 120GB

De huidige iPod-lijnUit de laatste statistieken blijkt dat de iPod in de VS een marktaandeel van 73% heeft. Er zijn meer dan 160 miljoen iPods verkocht en 90% van de Amerikaanse auto’s biedt tegenwoordig iPod-integratie. Er komt een nieuwe iPod classic: het dikkere model van 160GB verdwijnt, er is voortaan nog maar één model van 120GB, dus dezelfde capaciteit als de nieuwe Microsoft Zune. De 120GB iPod classic gaat net als de oude 80GB-versie $249 kosten (net als de nieuwe Zune) en kan 30.000 muzieknummers bevatten. De Europese prijs wordt €229.

Nieuwe iPod nano

Nieuwe vierde generatie iPod nanoDe iPod nano is toe aan z’n vierde generatie. Hij ziet eruit zoals de foto’s die eerst zijn uitgelekt. De iPod nano heeft een nieuwe interface gekregen, met iconen van albumhoesjes onderaan het scherm. Het gekromde design met het eveneens gekromde scherm is volgens Jobs zeer duurzaam. Binnenin zit een accelerometer, net als bij de iPhone en de iPod touch. Als je de iPod nano kantelt zie je de Cover Flow-mode zoals in de derde generatie iPod nano. Er zit ook een Shake-to-Shuffle-functie op, waarmee je door de iPod nano te bewegen van muzieknummer kunt wisselen.

De iPod nano zal verkrijgbaar zijn in 9 kleuren: zwart, zilver, paars, blauw, groen, geel, oranje, violet en rood. De batterijduur valt wat tegen: 24 uur voor muziek en 4 uur voor video maar, benadrukt Jobs, dit is wel “the thinnest iPod ever made”. De nano kost $149 (€139) voor de 8GB-versie die vanaf vandaag verkrijgbaar is en $199 (€189) voor de 16GB-versie die uiterlijk volgende week in de winkel ligt. De nano is bovendien – volgens Apple – milieuvriendelijk. Daarnaast heeft de nieuwe iPod nano een ingebouwde detectie die automatisch de voicememo-functie activeert als een compatible microfoon wordt aangesloten.

iPod nano 4G - verschillende kleuren

iPod nano 4G - dunste iPod ooit

Oordopjes

Er komen nieuwe oordopjes in de winkel, die $79 gaan kosten en voorzien zijn van knoppen: een pauze/play-knop en volumeknoppen. Ze hebben een microfoon voor spraakopnames.

Foto’s (c) Gizmodo.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:59
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerpen aankondiging, evenement, ipod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.