Apple koopt streaming muziekdienst Lala

Apple heeft de muziekdienst Lala gekocht voor een onbekend bedrag. Met Lala kun je voor 10 cent per nummer het recht kopen om muziek onbeperkt streaming te beluisteren. Wat Apple met de aankoop wil doen, zeggen ze niet.

Lala iPhoneApple heeft Lala overgenomen, een online dienst waarmee je muziek kunt streamen voor 10 cent per nummer. Aanvankelijk meldde CNet op basis van twee anonieme bronnen dat een overname van Lala door Apple op stapel stond. Kort daarop konden de New York Times en de Wall Street Journal bevestigen dat de deal rond was.
Volgens het artikel in de New York Times is Lala zelf naar Apple gestapt om overgenomen te worden, toen ze zich realiseerden dat er op korte termijn weinig zicht op winst was.

Of Apple de streaming muziekdienst ook blijft voortzetten, valt te bezien, want Apple was het vooral om de kennis van de engineers te doen. Apple heeft als officiële reactie gegeven, dat ze wel vaker kleine technologiebedrijven opkopen en dat ze in het algemeen geen commentaar geven wat de plannen daarachter zijn.

Lala is een dienst waarbij je muziek kunt streamen vanaf de servers van Lala, via elk apparaat met internettoegang. Lala werkte sinds kort samen met Google: ze leveren muziekpreviews in de Google-zoekresultaten. Lala was afgelopen oktober ook bezig met een iPhone-applicatie, maar die is nog niet in de App Store te vinden. Eén van de mogelijkheden is dat Apple een cloud-gebaseerde streaming muziekdienst introduceert, waarbij je niet langer de muzieknummers hoeft te downloaden en te synchroniseren met meerdere apparaten. Er staat dan een persoonlijke muziekbibliotheek online, die je via een computer, smartphone of ander mobiel apparaat kunt afspelen.

lala logoLala heeft licenties met de grote platenmaatschappijen om muziek te mogen streamen, maar die zijn niet overdraagbaar aan een koper. Lala bestaat sinds 2006, toen ze een cd-ruilservice begonnen. Gebruikers konden hun eigen muziek opslaan op de servers van Lala en daarna afspelen. Dat leidde tot een conflict met de muziekindustrie, waarna Lala overstapte op een nieuw businessmodel: je kunt muzieknummers voor 79 en 89 cent downloaden of 10 cent betalen om het nummer een onbeperkt aantal keren te streamen via het web. Tot nu toe sloeg de dienst niet aan bij het grote publiek. Misschien heeft dat ermee te maken dat mensen het toch niet aandurven om geld te investeren in muzieknummers die ergens bij een start-up op een server staan.

Apple heeft intussen zoveel geld op de bank staan, dat ze allerlei kleine bedrijven kunnen kopen. Ze hebben $31,1 miljard aan cash en investeringen lopen en het groeit nog steeds: sinds vorig jaar augustus is de berg geld gegroeid met 27%. Van alle technologiebedrijven heeft Apple de grootste hoeveelheid netto cash. Microsoft en Cisco hebben op papier meer geld, maar die bedrijven hebben er schulden tegenover staan. Apple niet.

Via: New York Times en WSJ (inloggen vereist)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2009, 11:09
Categorieën Apple, Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.