LG Gram 15

Apple als inspiratiebron: deze 5 producten zijn schaamteloze kopieën

Op de CES 2016 zijn heel wat nieuwe producten te zien, die soms schaamteloos zijn gekopieerd van Apple. Deze 5 klonen vielen ons het meest op.

Begin januari kondigen fabrikanten altijd hun nieuwste producten aan op de CES. Er zitten heel wat accessoires bij die interessant zijn voor Apple-gebruikers, maar we zagen ook een aantal schaamteloze kopieën van Apple-producten. Dit zijn de 5 meest opvallende klonen en kopieën.

Swiss Alp Watch

Swiss Alp Watch

Er was een tijd dat de Zwitserse horloge-industrie lachte om Apple’s smartwatch. De Apple Watch zou floppen en leek ontworpen door een stagiair, beweerde de directeur van Tag Heuer. Ondertussen zien de Zwitserse horlogemakers ook wel in dat Apple behoorlijk wat invloed op de markt heeft gehad. Toch weten we niet goed wat te denken van dit nieuwe horloge van juweliershuis H. Moser & Cie. Is het een parodie? Of willen ze deze Apple Watch-kloon echt op de markt gaan brengen? Het lijkt erop dat dit $25.000 kostende klokje daadwerkelijk de verkoop in gaat.

De Swiss Alp Watch is in feite een mechanische versie van de Apple Watch. Aan de achterkant zie je niet de hartslagsensor, maar een doorzichtig raampje, zodat je het mechanische uurwerk kunt zien. In het reclameflimpje in Apple-stijl maakt de horlogemaker ongegeneerd de vergelijking met de Apple Watch. Slechts één toepassing (tijd), geen telefoonfunctie, geen schetsjes of hartslag doorsturen en geen updates nodig. Publiciteit heeft het ze in ieder geval wel opgeleverd: we hadden tot nu toe nog nooit van H. Moser & Cie gehoord, maar ze hebben met hun Apple Watch-kloon inmiddels alle gadgetblogs bereikt.

LG Gram 15

LG Gram 15

LG’s nieuwste laptop is de Gram 15, volgens de fabrikant de lichtste 15-inch laptop ooit. Vorig jaar verschenen al de Gram 13 en de Gram 14. De nieuwste aanwinst is groter van formaat, maar nog steeds erg licht. Met een Intel Core i5 of Core i7 en 8GB RAM zit je in ieder geval goed. De laptop heeft een scherm van 15,6 inch en komt in de eerste helft van 2016 op de markt. Een prijs is nog niet bekendgemaakt, maar zal ongetwijfeld onder die van Apple liggen. Zoals je ziet heeft de LG Gram 15 lekker veel aansluitingen, terwijl je op de eveneens goudkleurige 12-inch MacBook moet aanrommelen met die ene USB-C-poort.

HP EliteBook Folio

HP EliteBook Folio

Stel, je moet een laptop voor je werk uitzoeken, maar je werkgever wil wel dat het apparaat standaard op Windows draait. Een MacBook met virtuele Windows-installatie valt dan af, maar met de HP EliteBook Folio heb je in ieder geval iets dat op een MacBook lijkt.

HP EliteBook Folio

De nieuwe EliteBook Folio is een 12,5-inch laptop zonder schermrand. Er zit ook een 4K-scherm in – iets dat je bij Apple niet krijgt. Net als de 12-inch MacBook weegt deze HP nog geen kilo. Goudkleur is helaas niet beschikbaar, maar wel de zakelijke kleur spacegrijs. Let ook even op de minimale hoeveelheid poorten en het tapered design bij de hoeken, net zoals je bij de MacBooks ziet.

Lenovo Ideapad 710s

Lenovo Ideapad 710S

Bij Lenovo is het prijsschieten als je op zoek bent naar Apple-klonen. Ze staan maar liefst twee keer in deze lijst. Om te beginnen met de nieuwe Lenovo Ideapad 710S. “Innovation is the heart beat of Lenovo” vertelde Lenovo-topman Johnson Jia op de beurs. “To achieve this, real people with real computing needs stand at the centre of our design and performance decisions.” We hopen dan ook dat er aan de binnenkant flink wat innovaties in zitten, want aan de buitenkant is het gewoon een MacBook-kloon – die uiteraard verkrijgbaar is in de goudkleur waar Aziaten zo van houden. De Lenovo Ideapad 710S heeft een 13,1-inch full HD-scherm met binnenin de zesde generatie Intel Core i7 processor en 8GB RAM. Hij is wel wat aan de zware kant: 1,16 kg. Daarnaast kondigde Lenovo de Ideapad 700 aan in twee versies, met 15- en 17-inch scherm.

Lenovo YOGA 900S

Lenovo YOGA 900S

We bespreken de Lenovo YOGA 900S niet eens zozeer omdat hij op een MacBook lijkt. Dunne laptops in goudkleur zijn inmiddels gebruikelijk, dus daar kijken we niet meer van op. Waarom dit product ons opviel, is dat Lenovo doodleuk de reclamecampagne van Apple heeft nagemaakt (zo ontdekte Neil Cybart). Kijk maar naar onderstaande foto’s, afkomstig uit de marketingcampagnes van beide bedrijven. De laptops op de foto staan onder precies dezelfde hoek!

Lenovo nagemaakte reclame

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2016, 15:23
Categorie Achtergrond
Onderwerp namaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.