Apple: ‘Geen plannen om OS X en iOS samen te voegen’

Apple heeft geen plannen om OS X en iOS samen te voegen. Dat zeiden Phil Schiller en Craig Federighi in een interview.

mac retroVandaag, 24 januari 2014, bestaat de Mac dertig jaar. Apple-topmannen Phil Schiller, Craig Federighi en Bud Tribble lieten zich daarom verleiden tot een interview, waarin ze vertellen dat er geen plannen zijn om iOS en OS X samen te voegen. De Mac is al dertig jaar prima te bedienen met toetsenbord en muis, aldus Federighi, maar er zijn geen redenen om een touchscreen in een desktopcomputer in te bouwen of een toetsenbord te koppelen aan een tablet. Volgens Federighi leidt dat tot een slechte gebruikerservaring.

Schiller en Federighi zijn bekende namen, omdat ze regelmatig optreden in Apple-keynotes. Van Bud Tribble heb je misschien nog nooit gehoord; hij was lid van het oorspronkelijke Mac-ontwikkelteam en werkt nu als vice-president softwaretechnologie bij Apple.

bud tribble
Het NeXT-team (1985-1987), met middenvoor Bud Tribble en achter hem Steve Jobs.

iOS en OS X hebben gaandeweg heel wat overeenkomsten gekregen, bijvoorbeeld in functies en design. Toch zal Apple er niet één platform van maken, beaamt Schiller:

We verspillen geen tijd om te denken: ‘Maar het zou één interface moeten zijn!’ of: ‘Hoe voegen we ze samen?’ Dat zou een verspilling van energie zijn.

Wel probeert Apple om de twee meer op elkaar te laten lijken, zodat het voor consumenten makkelijker wordt om tussen een Mac en een iOS-apparaat te wisselen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat apps voor berichten en agenda dezelfde naam hebben op OS X en iOS. Maar het gaat ook wel eens mis: AirDrop heeft op OS X en iOS dezelfde naam, maar de twee zijn niet compatibel.

De uitspraken van de Apple-topmannen maken het vooruitzicht van een iPad Pro met OS X, waarover we kortgeleden op iPadclub schreven, minder logisch.

Craig Federighi pasfotoFederighi zegt stellig: “Het is absoluut geen doel”, op de vraag of OS X en iOS moeten convergeren. De Mac zou minder goed worden als Mac, als Apple er iOS op zou zetten. OS X en iOS zijn verschillend en dat is bewust zo. Je pakt het hulpmiddel dat het beste werkt voor de taak die je wilt uitvoeren: een MacBook voor het maken van notities en een iPhone om even snel in je agenda te kijken. Volgens Phil Schiller blijft de Mac nog wel even bestaan. En ook al lijkt Apple een iOS-bedrijf te zijn geworden als je naar de kwartaalcijfers luistert (de iPhone en iPad zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor het merendeel van de omzet en winst), voor Apple is de Mac een niet weg te denken product.

Verder lezen: interview Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2014, 23:30
Categorie Apple
Onderwerpen craig federighi, ios 3, mac os x, phil schiller

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.