CTEX Curacao

‘Nieuw Apple-datacenter op Curacao’

Apple gaat een nieuw datacenter op Curacao openen. De Curacao Technology Exchange (Ctex) is in handen gekomen van een onroerendgoedbedrijf, dat in opdracht van Apple werkt.

CTEX CuracaoCuraçao lijkt een flinke economische impuls te krijgen, met de komst van een datacenter van Apple. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, nadat de Curaçao Technology Exchange in handen is gekomen van een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar is Unique Infrastructure Group, een bedrijf dat veel in opdracht van Apple werkt. De Antilliaanse krant meldt dat Apple de vermoedelijke eindgebruiker wordt van het datacenter op Curaçao. Maar het datacenter moet tegelijk een nieuwe economische pijler worden voor het eiland en de nieuwe internationale eigenaar zal daarin een voortrekkersrol spelen.

Als je op ‘Unique Infrastructure Group’ googlet, kom je al snel op het spoor van Apple. UIG heeft ook het nieuwe Apple-datacenter in Reno (Nevada) in beheer. Dat datacenter moet nog worden gebouwd, net als het datacenter op Curaçao. Het miljoenenproject in Mahuma (Curaçao) wordt na de overname spoedig afgebouwd en bestaat uit vier gebouwen. Met UIG als ontwikkelaar en Apple als gebruiker/exploitant zien de Antilianen het helemaal zitten: Curaçao zal in de wijde regio voorop gaan lopen als technologische hub.

CTEX Curacao

De verdere bouw van het datacenter is darmee gered, maar voor de lokale banken en financiers is er weinig reden tot feestvreugde: zij kregen maar 75 procent van de oorspronkelijke waarde betaald, terwijl ze hadden gehoopt op 80 procent. Ook zijn er meerdere crediteuren die de afgelopen weken niet-betaalde goederen probeerden terug te halen via de rechter. Dat lukte niet, al kregen ze wel de mogelijkheid om beslag te leggen en het aanbod om net als de financiers genoegen te nemen met 75 procent van de waarde. Uiteindelijk loopt de zaak nu met een sisser af, want een faillissement zou nog grotere financiële schade voor het eiland hebben betekend.

Apple heeft naast de grote datacenters in North Carolina en Reno ook kleinere datacenters, overal ter wereld. Er waren geruchten dat Apple een datacenter in de Groningse Eemshaven zou bouwen. Die geruchten werden later weer ontkend, maar sindsdien blijven er aanwijzingen binnenkomen dat Apple toch een datacenter in Noord-Groningen wil vestigen. Het zou 150 tot 200 banen opleveren in de regio.

Tipgever: Ronald

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2014, 9:22
Categorie Apple
Onderwerp datacenter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.