Apple-topman Phil Schiller vindt dat abonnementen de toekomst van de App Store zijn. In plaats van een eenmalig bedrag betaal je maandelijks iets voor je favoriete app. Maar deze manier van geld verdienen blijkt ook criminelen te lokken, die er op een slimme manier gebruik van maken.

$80.000 per maand verdienen in de App Store
Johnny Lin legt in een blogposting uit hoe je $80.000 per maand kunt verdienen in de App Store. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in dit geval is het écht mogelijk. Je moet alleen geen last hebben van een zuiver geweten en bereid zijn om mensen op te lichten. Toch past het allemaal binnen de regels die Apple heeft opgesteld.
Het werkt als volgt: je maakt een virusscanner, VPN-app of wachtwoordgenerator die eruit ziet als een serieuze app. De app zelf is gratis, maar er zitten in-app aankopen in met abonnementen die honderden euro’s per week kunnen kosten. Als je je verhaal goed inkleedt kun je nietsvermoedende gebruikers verleiden om de aankoop te doen. Je hoeft immers alleen maar je vinger op de Touch ID-sensor te leggen. Daarna zit je vast aan een abonnement, waar je maar lastig vanaf komt. Apple heeft het afmelden voor app-abonnementen namelijk behoorlijk goed verstopt voor onervaren gebruikers. Je hoeft maar een paar naïeve gebruikers over de streep te trekken om er flink aan te kunnen verdienen.
Slapend rijk
Het viel Johnny Lin op dat er in de lijst met meest verdienende apps een slordig gemaakte VPN-app stond. Deze was niet gemaakt door een gerenommeerd bedrijf, maar door een individu. Lin achterhaalde dat deze persoon $80.000 per maand verdiende met zijn VPN-app. Met een dergelijke VPN-app wordt al het internetverkeer omgeleid via een server, waarbij je als gebruiker niet weet wie de ontwikkelaar (genaamd Ngan Vo Thi Thuy) is en wat zijn bedoelingen zijn. Eén ding weten we in ieder geval zeker: hij wordt er slapend rijk van.
Er blijken veel meer apps te zijn die op dezelfde manier misbruik maken van Apple’s in-app aankopen met abonnementen. Apple verdient er zelf ook flink wat geld aan, omdat ze 30% van alle opbrengsten afromen als vergoeding van de infrastructuur.
Reclames in de App Store
De scammers maken gebruik van een andere nieuwe functie in de App Store, namelijk advertenties voor apps. Die worden de VS al dankbaar gebruikt door oplichters, omdat ze daarmee hun app uitgelicht kunnen krijgen. Zoek je een VPN-app, dan is de kans groot dat de app van Ngan Vo Thi Thuy uitgelicht bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Ook hier spelen dergelijke oplichters in op de naïviteit van sommige gebruikers, die zonder nadenken op het eerste resultaat klikken. Vooral als er een mooi gekleurd kadertje omheen staat, want dan zal Apple het wel aanbevelen? Ook met deze advertenties profiteert Apple financieel mee van de oplichtingspraktijken.
Bal ligt bij Apple
De scanners kopen ook advertenties rondom andere lucratieve zoekbegrippen, zoals wachtwoorden en namen van populaire apps. De bal ligt nu bij Apple en de oplossing is eigenlijk heel simpel. Zij moeten apps met belachelijk dure in-app aankopen weigeren of nauwgezetter controleren. Bovendien zouden ze beter moeten controleren op App Store-reclames: als het gaat om apps met rare in-app aankopen kunnen ze dat gemakkelijk tegenhouden. Vooralsnog lijkt er geen filtering of controle plaats te vinden op de advertenties, maar na deze ontdekking zou daar best snel verandering in kunnen komen.
In iOS 11 gaat Apple in ieder geval de meldingen bij in-app aankopen duidelijker maken, zodat je meteen weet hoeveel geld je kwijt bent. Dit geldt overigens niet voor abonnementen, die nog op de oude manier worden vermeldt en waarbij het geldbedrag is weggemoffeld in de tekst.
Have you seen the new in-app purchase screen in iOS 11? Things are way more obvious there! https://t.co/aYCu0sy1Y5 pic.twitter.com/DCN653mNVC
— Max Seelemann (@macguru17) June 11, 2017
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Gewoon geen abonnement afsluiten. Loopt sowieso de spuigaten uit, al die abonnementen. Niemand zit toch te wachten op nog meer vaste lasten. 😳😪
Vijf sterren, apps die bovenaan staan in de appstore, het zegt niet veel. Er zijn professionele reviewers die niets anders doen dan nepreviews geven. Daarom hebben we betrouwbare, onbevooroordeelde sites nodig, die voor ons testen.
Apple is indertijd begonnen met te goedkope en met gratis apps. Alleen als je miljoenen gebruikers krijgt verdien je zo als ontwikkelaar redelijk. Dat is lang niet altijd het geval. Nu Apple is begonnen om de inkomsten te stabiliseren met abonnementen krijg je het probleem dat boven wordt geschetst. En dan ook nog wat Marc aanstipt: hoeveel jongeren kunnen al die abonnementen betalen? Wie weet de oplossing?
Als je je geld nu eens uitgeef aan een thuis router die end-to-end VPN ondersteund, dan kun je van je iOS apparaat een directe verbinding met thuis opzetten waarover alle data loopt, zonder extra kosten en zonder dat je omgeleid wordt via buitenlandse servers.
Eenmalige aanschaf, 100% veilig en het werkt prima.
Ik doe dit al jaren zo en heb ervaring met DrayTek en MikroTik
Dit vind ik toch wel een denigrerend richting bedrijven zonder statutaire naam, zoals eenmanszaken en een v.o.f. Je wordt dan door Apple verplicht om de naam van de eigenaar te gebruiken i.p.v. de KvK naam.
In dit geval gaat het om een oplichter natuurlijk, maar de naam van de ontwikkelaar zou niet “bij elke verstandige iPhone-gebruiker de alarmbellen moeten doen rinkelen”
(Red.) Tekst aangepast ter verduidelijking.
@Hierboven: Inderdaad. App-ontwikkelaars vragen al jaren om kortingen voor nieuwe versies te kunnen geven aan mensen die de oude-appversie al kochten. Apple houdt het been stijf onder de drogreden dat ‘abonnementen de toekomst zijn’.
Absurd als je het mij vraagt, hoe je als bedrijf niet wil luisteren naar duizenden ontwikkelaars voor jouw platform, zelf beweert de wijsheid in pacht te hebben en iedereen in jouw keurslijf dwingt.
Ik zie graag uw bronvermelding naar deze duizenden ontwikkelaars tegemoet. Naar mijn weten gaat het slechts om een handje vol ontwikkelaars (met name in productiviteit apps) die hierom blijven zeuren.
De oplossing is echter heel simpel: GEEN virus- en malwarescanners toestaan in de AppStore. Heb je voor iOS niet nodig en kan ook helemaal niks nuttigs doen op iOS dus per definitie oplichting.
Daarnaast nutteloze apps die in de top 100 komen meteen deleten. En apps die veel omzet halen als gevolg van dit soort nep in-app aankopen ook meteen deleten.
Tot slot geen zoektermen toestaan als VPN, WiFi, virus, malware en dit soort termen.
Apple kan het vanavond al opgelost hebben.
Onzin. VPN is een manier om je internet-verkeer te beveiligen, vooral belangrijk als je op een openbaar netwerk zit. Het zou belachelijk zijn om dit woord als zoekterm te verbieden. VPN heeft ook niets met malware of virusscanners te maken.
Lees alleen nergens hoe je dan die abonnementen weer stop kunt zetten.
Apple staat toch bekend om de strenge voorwaarden van de AppStore, laat ze deze
vorm van oplichterij dan ook aanpakken en zoals vermeldt in het artikel de controles op hoge in-app aankopen onderzoeken.
Die ‘duizenden’ is dan ook niet bedoeld als hard cijfer maar als beeldspraak voor een roep die wel degelijk al jaren aanwezig is. Als ik zeg dat het kunnen configureren van het Control Center een gewilde feature is bij een grote groep mensen, hoeft dat ook geen bronvermelding. Die roep is ook vrijwel continu duidelijk aanwezig (en wordt in ios 11 eindelijk min of meer beantwoord).
Hoewel het waarschijnlijk inderdaad snel het probleem voor een tijdje zou oplossen, vind ik het een afschuwelijke manier.
‘Er worden te veel fietsers aangereden in het stadscentrum’ -> Oplossing: er mag niet meer gefietst worden in het stadscentrum. Hoewel het probleem van de baan zou zijn, wil dat nog niet zeggen dat het ook effectief een goede oplossing is.
Ik pleit eerder voor een wat betere community-based evaluatie, dat kan zeker het gewenste effect hebben.
Onzin, een VPN App van een Chinese / Oostblok ontwikkelaar heeft niemand nodig. Ik ken niemand die een VPN gebruikt om zijn internet te beveiligen maar enkel om VS Netflix of Amazon te gebruiken. Streep door de zoekresultaten en klaar ermee. VPN apps vind je wel via de website van de VPN provider.
Ik zeg niet dat die apps zinnig zijn. Ik zeg wel dat VPN een nuttige feature kan zijn, zoekwoorden als VPN verbieden is ridicuul. Als we lettercombinaties gaan verbieden omdat jij ze niet nuttig vindt, welja, dat zou een vreemde vorm van macht zijn =)
Ik vind de fb-app een batterijvretende, logge, zinloze app. Maar dat wil toch niet zeggen dat ‘facebook’ dan maar verboden moet worden als zoekwoord. Wat voor compleet absurde denkwijze is dat?
Die analogie snijdt geen hout. Maar om deze toch te gebruiken: Apple zorgt er nu voor dat jouw aanrijdingen op de ongeletterde appgebruiker afkomen. Dus als Apple zijnde zou je natuurlijk met deze facilitatie van aanrijdingen moeten willen stoppen. Overigens geloof ik deze cijfers totaal niet. Ze komen niet van Apple maar van derden. Ook een abonnement kun je gewoon laten terugdraaien en je geld voor terugkrijgen. Die ontwikkelaars krijgen hun geld echt niet meteen wanneer jij de knoop Kopen hebt ingedrukt.
Aan sommige app’s heb ik ook al geld kwijt gespeeld zonder malafide organisaties erachter. Voorbeeld Dagelijkse Kost van nationale tv zender “Één in België.
Betalende app, recepten worden niet bijgewerkt terwijl ze op de site zelf allemaal staan en gratis. Nooit geen ondersteuning voor gehad. App werd niet meer bijgewerkt en daar zit je met een App waarvoor je betaald hebt.
Idem de Njam App van Tv zender Njam Studio 100. Ook weer amper recepten erop. App wordt niet meer bijgewerkt en doet het op den duur niet meer.
Ander voorbeeld, Carbu/brandstofprijzen.be
App wordt niet meer bijgewerkt en werkt op den duur niet meer. Maar wel voor betaald. Of FlightTrack. Eerst gekocht, dan later nieuwe versie in app store die je terug moest kopen. En nu niet meer in de App Store te vinden. Heb je 2 keer betaald
Kan het echt niet meer vertellen wanneer ik voor het laatst een App gedownload heb….misschien wel 4-5 jaar geleden.
Bizar dit. Sommige ‘gratis’ apps zijn waardeloos, je kan er niets mee.
Heeft deze ‘gratis’ VPN app in de dagelijkse ideals lijst van iculture gestaan?
Vaak genoeg iets ‘gratis’ gedownload via iculture, wat uiteindelijk niet gratis was. Filtering hier zou ook goed zijn.
Goed dat hier aandacht aan wordt besteed en schandalig dat dit kan en vooral dat Apple ondanks alle hoge woorden over ‘veiligheid’ in de AppStore dit soort dingen toe laat en er ook nog fors aan verdient. Zelf heb ik nooit apps met in-app aankopen. Daar hou ik niet van. Virusscanners heb ik nog nooit gebruikt in de 25 jaar dat ik Apple computers, iPad en iPhones gebruik. En nooit last van virussen gehad. Ik vind dat Apple hier primair iets aan moet doen!
Jullie prima artikel over het opzeggen van App store abonnementen was wel een passende link geweest bij dit artikel
(Red.) Nu toegevoegd.
Slechte zaak van apple !!!
mooi dat dit toch wel naar buiten gebracht wordt zodat onervaren gebruikers hierover meer te weten kunnen komen
Volgens mij is de oplossing heel simpel: laat duidelijk zien wat de kosten zijn van het abonnement en maak (maandelijks) opzeggen eenvoudig.