Amerikaanse politie gaat iPhone gebruiken om verdachten te scannen

Het Amerikaanse MORIS-systeem gaat politie-agenten helpen om verdachten te identificeren met hun smartphone. Een speciale camera helpt met het inscannen van de persoon zijn oog of maakt een foto van een gezicht om deze door gezichtsherkenningssoftware te halen.

MORIS scant de iris of het gezicht van een verdachte om hem te identificeren.Een onwillige verdachte meenemen naar het politiebureau om er achter te komen wie hij is? Of om een vingerafdruk van iemand af te nemen? Dat hoeven Amerikaanse politie-agenten vanaf dit jaar niet meer te doen. Een 3.000 dollar kostend accessoire in combinatie met een speciale app moeten het voor politie-agenten mogelijk maken om dit allemaal via een iPhone te doen.


Het MORIS-systeem noemen ze het, een afkorting voor ‘Mobile Offender Recognition and Information System’. MORIS werd ontwikkeld door BI2 Technologies, een bedrijf in New England dat eerder al verantwoordelijk was voor irisscanners in gevangenissen. Daar werd het systeem ingevoerd nadat een gevangene ontsnapte door zich voor te doen als een medegevangene die voorwaardelijk vrij kwam.

Met behulp van een speciale camera scant het apparaat de iris van een verdachte, waarna hij op basis van 235 herkenningspunten en een slim algoritme hem of haar identificeert. Een foto van de persoon in kwestie kan ook via gezichtsherkenningssoftware worden geïdentificeerd, al moet de foto wel van 1,5 meter afstand gemaakt worden. Hierbij wordt gekeken naar 130 punten van het gezicht, waaronder de afstand tussen de ogen en neus. Een metalen plaatje is ook op het apparaat aanwezig, om vingerafdrukken mee te scannen.

De technologie is een grote vooruitgang voor de Amerikaanse politie. Wall Street Journal beschrijft een bureau waar ze op het moment nog foto’s maken met een digitale camera, die daarna in een laptop geladen worden voordat ze door de benodigde software worden gehaald. MORIS kan dit direct doen, omdat het apparaat aan een smartphone is gekoppeld.

MORIS zou in september misschien al kunnen worden ingevoerd in de staten Massachusetts en Arizona. Amerikanen maken zich zorgen over het effect dat dit zal hebben op hun recht op privacy.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.