dr game surgeon trouble icoon groot

Ziekenhuis AMC brengt iPhone-spelletjes voor artsen uit

Het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft twee games voor artsen laten ontwikkelen. Medialis is een kennisquiz, Dr. Game Surgeon Trouble traint je in problemen oplossen.

dr game surgeon trouble icoon grootHet is een soort Trivia Crack voor artsen: Medialis is een van de apps die het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft ontwikkeld om artsen op speelse wijze te trainen. Het doel van Medialis is om te zorgen dat de arts betere beslissingen neemt. Je ziet op de foto bijvoorbeeld een galblaas met een poliep van 0,8 cm. Welke behandeling moet je zo’n patiënt geven: echografie, verwijderen van de galblaas of iets anders? Als je het juiste antwoord weet, krijg je punten.

De eindscore kun je delen met collega’s of een opleider. Deze game traint dus vooral het vermogen om snel en op de juiste wijze te beslissen.

Hectische situaties rond de operatietafel

Het AMC heeft nog een andere game laten ontwikkelen: Dr. Game Surgeon Trouble is een grappig uitgevoerde game waarmee artsen alledaagse situaties kunnen trainen. Terwijl je op het eerste gezicht een spelletje doet, train je je vaardigheden in het oplossen van problemen. Hoe ga je om met onscherpe afbeeldingen? Hoe zorg je dat je tegelijk aandacht besteedt aan patiënt, apparatuur en operatie? Er zitten meer dan 50 scenario’s in de gratis game, die je helpen om bijvoorbeeld een lege gasfles te onderscheiden van een obstructie in de gastoevoer. Want je bent wel opgeleid om patiënten te opereren, maar er zijn ook nog talloze andere factoren die je in de gaten moet houden, zoals de ademhaling en hartslag van de patiënt en de werking van de apparatuur rondom de operatietafel.

medialis app amc dr game surgeon trouble

Volgens het AMC zijn dit de eerste games voor artsen, die zijn ontwikkeld onder toezicht van het ziekenhuis zelf. De gamebedrijven WeirdBeard en Little Chicken zorgden voor de uitvoering van de games, die alleen in het Engels te gebruiken zijn. De games zijn ontstaan uit het project Patiëntveiligheid, Pieken in de Delta, in samenwerking met de Dutch Game Garden, TNO en Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Met geld van zorgverzekeraar CZ en het Ministerie van Economische Zaken konden de games worden gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2015, 15:02
Categorie Apps
Onderwerpen games, medisch, ziekenhuis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.