‘Lightning-kabels na paar maanden defect door corrosie’

Sommige Lightning-kabels raken beschadigd door corrosie zonder direct contact met water en zijn hierdoor onbruikbaar.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Lightningkabel corrosie kabelSinds de introductie van Lightning in 2012 Apple biedt een compactere iPhone-kabel, maar dit gaat kennelijk gepaard met de nodige nadelen. Er werd eerder al geklaagd over niet-werkende, onofficiële Lightning-kabels onder iOS 7 – en nu is er nog een probleem. ZDNet ontdekte dat de Lightning-kabels vrij snel defect kunnen raken door corrosie. Op het supportforum van Apple wordt ook steeds vaker dit probleem genoemd.

Hoewel bij sommige Lightning-kabels vocht als de boosdoener wordt aangewezen door Apple-personeel, zeggen anderen weer dat ze hun kabels droog hebben bewaard. Mogelijk zorgt een hoog vochtgehalte in de lucht voor de kabelproblemen. ZDNet kocht twee Lightning-adapters voor in de auto, die allebei na vijf maanden niet meer functioneerden. In de auto kwamen ze hoogstwaarschijnlijk niet in direct contact met vocht.

Op microscoopfoto’s van een Apple-supportforumbezoeker is te zien dat de gouden streepjes op de Lightning-kabel verdwijnen. Vermoedelijk wordt het signaal hierdoor niet meer goed geleid, waardoor de kabel niet functioneert.

Hoewel meerdere Lightning-kabelbezitters klagen over defecte kabels wegens corrosie, is het nog even de vraag hoeveel kabels exact door dit mankement zijn getroffen. De klachten online wijzen er op dat corrosie een probleem is bij een aantal Lightning-kabels, maar alleen iDevice-bezitters die tegen dit probleem aanlopen zullen klagen. Ten tweede is het onduidelijk wat Apple tegen dit probleem kan doen – apparatuur is nu eenmaal vatbaar voor dit soort schade. Het lijkt er op dat het probleem bij de Lightning-kabel sneller voorkomt omdat de aansluiting kleiner is. Lichte schade op zo’n klein oppervlak kan al snel grote gevolgen hebben, omdat alles zo dicht op elkaar zit.

Lightningkabel corrosie 2

Een niet-werekende Lightning-kabel wijst overigens niet altijd op corrosie: het is ook mogelijk dat er stof is opgehoopt in de Lightning-aansluiting. Door de kleinere pinnen op de Lightning-kabel is er maar een kleine ophoping voor nodig om de aansluiting te laten mislukken. Dit probleem is op te lossen met bijvoorbeeld perslucht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2016, 15:54
Categorie Accessoires
Onderwerp lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.