Pokémon evolueren

Power Up en Evolve in Pokémon Go: wat zijn de verschillen en welke moet ik gebruiken?

Geen idee of je in Pokémon Go nu moet evolueren of een Power Up moet geven, om hem sterker te maken? Dit artikel legt uit hoe je de beste keuze maakt.

In Pokémon Go kun je je Pokémon op twee manieren sterker maken. De eerste is door ze te evolueren, waardoor ze veranderen in een volgend level van hun soort. De andere manier is door Power Ups te gebruiken. Maar wat betekent dit nu eigenlijk en welke van de twee kun je het beste gebruiken?


Pokémon evolueren

Pokémon evoluties en Power Ups

Door Pokémon te evolueren worden ze sterker en krijgen ze een hogere CP. Maar dit gebeurt ook als je ze een Power Up geeft. Het verschil is dat ze door evoluties veranderen in een andere Pokémon met een hogere CP en een hoger level. Daardoor worden Pokémon door evoluties veel sterker dan wanneer je alleen maar Power Ups zou gebruiken.

Een ander verschil is dat je voor evoluties veel Candy nodig hebt. Voor een Power Up heb je alleen Stardust nodig. Zowel Candy als Stardust verzamel je door heel veel Pokémon te vangen.

Maakt niet uit!
Maar wanneer gebruik je nu welke optie om je Pokémon sterker te maken? De grap is: het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Elke Pokémon (niet iedere soort, maar iedere afzonderlijke Pokémon) heeft een maximaal CP-level. Het CP-level bepaalt hoe sterk deze Pokémon is. Dat maximale level hoort bij de uitgeëvolueerde versie en of je nu eerst een Power Up gebruikt of eerst gaat evolueren, dat maximale level blijft hetzelfde. Uiteindelijk kom je dus met dezelfde hoeveelheid Candy en Stardust op hetzelfde punt uit.

Dus of je nu eerst een Power Up gebruikt of eerst gaat evolueren, het hangt ervan af wat je wilt. Wil je alle Pokémon verzamelen en snel wat CP-punten omhoog gaan? Dan kun je beter eerst zoveel mogelijk Pokémon gaan vangen om snel te kunnen evolueren, aangezien je hier Candy voor nodig hebt. Wil je echter niet wachten tot je kunt evolueren, maar sneller een sterkere Pokémon? Dan kun je prima een Power Up gebruiken.

Pokémon evolueren

Maakt wel een beetje uit
Toch zitten er wel een paar mitsen en maren aan het gebruiken van Evolve en Power Up. Pokémon hebben namelijk bepaalde aanvalstechnieken, de zogenaamde moveset. Zodra je een Pokémon evolueert, veranderen deze aanvallen in een willekeurige andere. En sommige aanvallen zijn sterker, dus hier wil je zeker op letten. Het is zonde om heel veel Power Ups te investeren in een Pokémon die pas later na de evolutie een slechte moveset krijgt. Daarom is het beter om eerst te evolueren en alleen de beste Pokémon Power Ups te geven.

Na de evolutie zie je of ze goede aanvallen hebben of niet. Hebben ze slechte aanvallen, dan heb je er in ieder geval geen Candy en Stardust aan verspild. En dat scheelt toch weer.

Wat is de sterkste Pokémon?
Zoals gezegd heeft elke Pokémon een maximaal CP-level. Het CP-level bepaalt hoe sterk deze Pokémon is. Mewtwo is met CP 4144,75 veruit de sterkste Pokémon, gevolgd door Dragonite met CP 3500. Bij de drie vogels is Moltres (CP 3240,47) de sterkste en Articuno (CP 2978,16) de zwakste. De zwakste Pokémon is Magikarp (CP 262,70). Ook Caterpie (443,52) en Weedle (CP 449,09) zijn relatief zwak.

Er is een formule waarmee je de maximale CP kunt berekenen. Ook is er een ranglijst waarmee je de sterkste Pokémon kunt vinden.

https://www.iculture.nl/tips/sterkste-pokemon-go/

Ook zou je de maximale CP van een Pokémon kunnen berekenen met een gradenboog, zoals op de foto hieronder. Je berekent het dan als volgt:

maximale CP = huidige CP / (hoek / 180)

In het voorbeeld is de huidige CP 72 bij een hoek van 110 graden, de maximale CP is dan 72 / (110/180) = 118.

Sterkste Pokémon met maximale CP

Hoe hoger je level, hoe beter de Pokémon
Tijdens het spel verzamel je XP en gaat je karakter met enige regelmaat een level omhoog. En juist dit level heeft ook invloed op je Pokémon. Hoe hoger jouw level namelijk is, hoe sterker je Pokémon kan worden. Dit betekent dat je hem dus ook meer Power Ups kunt geven als je zelf een hoger level wordt (met een limiet als je level 30 bent, daarna komen ze niet meer hoger).

Sommige spelers raden je dan ook aan om te wachten met het evolueren van je Pokémon tot je zelf een hoger level hebt bereikt. Zo is de kans namelijk groter dat je een Pokémon in het wild tegen komt met een hoog CP-level, maar ook dat de uiteindelijke evolutie een veel hogere CP heeft. Nadeel is natuurlijk wel dat het zo veel langer duurt voor je een level omhoog gaat, want van Pokémon evolueren krijg je veel XP.

Hoe sterk wordt mijn Pokémon na een evolutie?

Wil je weten wat de nieuwe CP wordt van de Pokémon die je evolueert, dan vind je hierop het antwoord in de Pokémon Go Evolution Calculator. Vul in welke Pokémon je hebt en wat de huidige CP is. Na het invullen voorspelt de website de CP-waarde ná de evolutie.

Evoluties zijn ook handig als je snel meerdere Pokémon levels wilt stijgen. Hiervoor gebruik je een Lucky Egg.

https://www.iculture.nl/tips/lucky-egg-pokemon-go/

Speciale evolutie: Eeveelution
Pokémon-fans van het eerste uur weten dat er één Pokémon is die verschillende eind-evoluties heeft. Die Pokémon is Eevee. Eevee kan veranderen in een Flareon (vuur), Vaporeon (Water) of een Jolteon (Elektriciteit). Bij de tweede generatie zijn Espeon (Psychic) en Umbreon (dark) erbij gekomen. Nu is het natuurlijk de sport om ze allemaal te verzamelen.

Eevee-evolutie in Pokémon Go

Wat blijkt: door je Eevee voor het evolueren een specifieke naam te geven, kun je ervoor zorgen dat hij verandert in de Pokémon van jouw keuze. Let wel: dit werkt alleen bij de eerste keer, dus je kunt op deze manier niet twee Jolteons afdwingen. De namen zijn als volgt: Rainer (Vaporeon, Water), Pyro (Flareon, Vuur) en Sparky (Jolteon, Elektriciteit). Daarna gebruik je Sakura (Espeon, Psychic) en Tamao (Umbreon, Dark) voor de evoluties van de tweede generatie.

Mocht je je afvragen waar die namen vandaan komen: uit een aflevering van de Pokémon-serie. In deze aflevering was er een groep van broers die de Eevee Brothers heetten. Hun namen waren Pyro, Rainer en Sparky, en hun Pokémon waren Flareon, Vaporeon en Jolteon. Deze methode begon als theorie, maar is inmiddels door iedereen die het gebruikt heeft bevestigd. Wil je dus een specifieke evolutie van Eevee, geef hem dan de goede naam!

Meer over Pokémon Go

Wil je meer weten over Pokémon Go? Lees dan onze andere artikelen:

Bekijk ook

Pokémon voor beginners: zo ga je van start

Hoe begin je met Pokémon Go? Hoe vang je je eerste Pokémon en wat zijn gyms en Pokéstops? Hoe werkt een Lucky Egg? Wij leggen het je uit, zodat je direct aan de slag kunt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2017
Onderwerpen
,
Categorie
Apps