Belastingdienst envelope op deurmat

Applijst: handige iPhone- en iPad-apps voor de belastingaangifte 2013

iPhone en iPad apps voor de belastingaangifte. iCulture zet de handigste apps op een rij, zoals Belasting Alert, Belastingwijzer en Mijn Aangifte.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Belastingdienst envelope op deurmatDe jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur. Voor 1 april moet de aangifte bij de Belastingdienst binnen zijn. Aangifte doen kan bijvoorbeeld met de officiële Mijn Aangifte-app. Maar er zijn nog meer andere handige apps. iCulture zet de handigste iPhone- en iPad-apps op een rij die het doen van de belastingaangifte een stukje makkelijker maken.

Mijn Aangifte

Mijn Aangifte voor iPadDit jaar is het voor het eerst mogelijk om de belastingaangifte via de iPad te doen. Voor een beperkt aantal mensen; het gaat om een proef. De Belastingdienst heeft hiervoor de gratis officiële iPad-app Mijn Aangifte uitgebracht. De app is alleen bedoeld voor aangiftes die al vooraf volledig zijn ingevuld. Als je een eigen huis hebt of aftrekposten wilt opgeven is dat in de huidige versie nog niet mogelijk. In de app die er opvallend verzorgd uitziet stel je eerst een vijfcijferige pincode in en vervolgens haal je de gegevens op door met je DigiD in te loggen. In acht stappen word je daarna door het proces geleid.
Downloaden: Mijn Aangifte (gratis, iPad, iOS 5.0+)

FiscAlert

FiscAlertDe nieuwe app FiscAlert Belastingaangifte 2013 richt zich op mensen die geen belastingadviseur willen of kunnen betalen. In de app heb je 80 slimme belastingtips binnen handbereik en de handige checklist helpt je om niets te vergeten. En hoe zat het ook alweer met de verschillende aftrekposten? Kan ik mijn bril en lenzen wel bij de belasting opgeven en is mijn gehoorapparaat aftrekbaar? Ook daar probeert FiscAlert Belastingaangifte 2013 antwoord op te geven. Ben jij al aangifteproof? Met de ingebouwde zelftest kun je het aan de hand van 10 vragen zelf controleren.
Downloaden: FiscAlert Belastingaangifte 2013 (€3,59, universeel, iOS 5.0+)

Belasting Alert

Belasting AlertWanneer moet je aangifte doen of wanneer moet je bijvoorbeeld je omzet- en loonbelasting betalen? Belasting Alert is een eenvoudige app die daarbij helpt. Verwacht geen modern fancy uiterlijk. De functionaliteit is waar het in de app om draait. De belangrijkste functie is de pushberichten, bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (in de app te vinden onder het kopje Particulier / DGA). Daarnaast vind je er nieuws en updates over CAO-ontwikkelingen.
Meer lezen over Belasting Alert voor iPhone.
Downloaden: Belasting Alert (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Aangifte

AangifteAllerlei handige informatie binnen handbereik met deze app. Hoe zit het boxenstelsel in elkaar, wat als je een partner hebt en/of studeert en hoe zit het met giften? Ook vind je er allerlei handige tips als je een eigen woning hebt, studeert of misschien wel gescheiden bent. Het uiterlijk van de app is wel een beetje gedateerd en de app is bijvoorbeeld ook niet geoptimaliseerd voor Retina-resoluties.
Meer lezen over Aangifte voor iPhone.
Downloaden: Aangifte (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Belastingwijzer Mobiel

Belastingwijzer MobielBelastingwijzer Mobiel is een nieuwe app die eigenlijk dezelfde informatie biedt als het hierboven genoemde Aangifte, met als extra mogelijkheid om ook binnen de informatie te kunnen zoeken. Je vindt in de app een lijst met allerlei zoektermen waarin je met een zoekveld eenvoudig kunt zoeken. Al gaat dat niet helemaal vlekkeloos. Zoek je bijvoorbeeld op “belasting”, dan worden de resultaten niet volledig getoond. Eventueel kun je wel een vraag stellen aan accountantskantoor Baker Tilly Berk, die de app uitgeeft.
Downloaden: Belastingwijzer Mobiel (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Gekko

GekkoEen andere handige app is gericht op de bonnenadministratie die freelancers moeten bijhouden. Een schoenendoos vol bonnetjes is een optie, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon digitaliseren. In Gekko maak je een foto van je kassabon en vervolgens voer je de relevante informatie in de app in, zodat je die altijd bij de hand hebt. Handig voor de kwartaal- of jaaradministratie.
Meer lezen over Gekko voor iPhone.
Downloaden: Gekko – administratie voor freelancers (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Openingsfoto: mystic_mabel (Flickr Creative Commons)