Dienstmededeling: iPhoneclub.nl en gekraakte .ipa’s

De gisteren vrijgegeven IPA-kraakapplicatie is vandaag groot nieuws op vele websites. In dit artikel uitleg waarom wij geen verdere aandacht aan de bewuste applicatie besteden.

cracked-appsNatuurlijk is ons niet ontgaan dat er sinds vandaag overal op internet aandacht wordt besteed aan een applicatie waarmee je gekochte applicaties uit de App Store kunt ontdoen van DRM. We begrijpen best dat er websites zijn die daar graag iets over schrijven: het is immers “spectaculair” nieuws, maar nieuw is het allerminst. Zoals bij elk platform tiert ook de iPhone-crackscene welig via torrents/nieuwsgroepen of speciale kraakwebsites. Het enige nieuwe van de gisteren vrijgegeven applicatie is dat deze nu vrij verkrijgbaar is (voorheen alleen op speciale aanvraag) en dat de applicatie een GUI heeft gekregen. Wij kiezen er echter bewust voor om de tool niet bij naam te noemen en er vanaf nu ook verder geen aandacht meer aan te besteden en wel om de volgende reden: wij staan onze bezoekers niet toe om over gekraakte ipa-bestanden te discussiëren. We vinden dat we het zelf dan ook niet moeten doen, omdat we niet met twee maten willen meten.


Het zou oneerlijk zijn als de redactie zich niet aan eigen regels hoeft te houden. We zullen er daarom vanaf zien om aandacht te besteden aan deze applicatie, die op andere websites wel met naam en toenaam wordt genoemd. Ook zullen we geen uitleg geven over de werking van de applicatie. We vinden het wel zo fair als voor bezoekers en redactie dezelfde regels gelden en we vragen jullie dan ook nadrukkelijk onze keuze en regels te respecteren. Dat andere websites een andere keuze maken is hun goed recht.

Er zijn inmiddels genoeg mainstream websites waar je meer informatie over de applicatie kunt vinden, zoals Tweakers of NU.nl.

Het is op dit moment onduidelijk of Apple stappen gaat ondernemen om dit ‘lek’ te dichten. We verwachten van wel, temeer omdat het ontwikkelen voor de App Store veel minder interessant zal worden voor ontwikkelaars en daarmee een belangrijke inkomstenbron voor Apple wegvalt. Veel ontwikkelaars zijn voor hun inkomen (deels) afhankelijk van de App Store en zullen nu wellicht minder geneigd zijn om nieuwe applicaties uit te brengen: een scenario waar niemand mee gediend is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 februari 2009 om 19:24
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.