Zet elk lettertype op je iPhone en iPad met AnyFont

AnyFont is een goedkope iPhone-app met als enige doel het inschakelen van meer lettertypes op je iPhone of iPad. Dat kan via profielen.

AnyFont iPhone iPadWaar is Comic Sans MS als je hem nodig hebt? Vanaf nu heb je er zelf de hand in welke lettertypes je kan gebruiken op de iPhone of iPad. Je opent de bestanden van de lettertypes via iTunes, Dropbox of gewoon via e-mail in de app AnyFont. Die kan vervolgens een voorzieningsprofiel op je iPhone of iPad installeren die het font op je apparaat vrijgeeft. Zo kan je bijvoorbeeld zorgeloos Calibri weergeven in je documenten in Pages.


Het is niet zo dat je vervolgens in elke applicatie met het nieuw klaargezette lettertype in de weer kan. Apps maken vaak zelf een selectie van lettertypes op het systeem die worden uitgelezen, en het ziet ernaar uit dat je alleen je nieuwe lettertype kan gebruiken in een app, als die app automatisch álle standaard lettertypes van iOS inleest. Het is moeilijk na te gaan hoeveel apps daardoor af vallen.

Waar AnyFont wel nuttig voor kan zijn, is het weergeven van documenten in bijvoorbeeld Apples Word-variant Pages. Een gebruiker in de Amerikaanse App Store stelt tevreden dat het hem lukte een document in het originele lettertype te tonen in Pages – dus zonder dat de app het lettertype zelf vervangt voor een alternatief. Het is natuurlijk ook bijzonder handig voor Powerpoint-presentaties die je vanaf je mobiel geeft. Dan staat er niet ineens een standaard iOS-lettertype dat met de stijl van je presentatie breekt, op je slides.

AnyFont lettertypes op de iPhone AnyFont Calibri installeren

Je kan lettertypes op drie manieren inladen in AnyFont. De onhandigste optie dat je de iDevice aansluit op de computer met iTunes en dan via de optie bestandsdeling zelf de lettertypes naar de iPhone of iPad sleept. Een kortere klap is de lettertypebestanden in clouddiensten als bijvoorbeeld Dropbox te zetten, waar vanuit je ze kan openen in AnyFont met de ‘open in app’ functie. Zo kan je de bestanden vanaf de computer ook naar jezelf e-mailen als bijlage, en de bestanden dan openen in AnyFont. Je hoeft een bestand in AnyFont alleen maar aan te tikken om het als profiel te installeren op je apparaat en systeembreed beschikbaar te maken. Profielen worden helaas niet gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten.

Downloaden: AnyFont (€1,79, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.