Yelp 4.0 laat gebruikers inchecken en badges verzamelen

Yelp 4.0 voor de iPhone heeft een bijzondere functie erbij gekregen: inchecken bij restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Daarmee snoept Yelp een deel van de markt van Gowalla en Foursquare af.

yelp icoonEen tijdje geleden kon je op iPhoneclub lezen over Foursquare en Gowalla: twee diensten waarbij je bij restaurants en andere plekken kunt “inchecken” zodat je vrienden zien waar je uithangt. Het inchecken is voor sommige mensen een complete lifestyle geworden. De grote vraag is welke aanbieder gaat winnen: Foursquare, Gowalla of het minder bekende Rummble? Toch kunnen dergelijke diensten het nog moeilijk krijgen, want in de App Store is zojuist een nieuwe versie van het veel populairdere Yelp verschenen – ook met de mogelijkheid om op allerlei plekken in te checken.


Yelp is voor de Amerikanen wat IENS is voor Nederlanders, al gaat het wel een stap verder. Yelp bevat niet alleen restaurantreviews, maar ook reviews van winkels, dienstverleners en nachtclubs. Yelp was altijd erg gefocust op de VS, maar breidt zich nu ook naar Europa uit: yelp.co.uk is kortgeleden gestart en yelp.nl, yelp.be, yelp.de en andere Europese domeinnamen zijn ook al veiliggesteld. Er zijn nu 1,25 miljoen gebruikers van Yelp en dat is aanmerkelijk meer dan de nog geen 200.000 gebruikers die Foursquare en Gowalla bevolken.

Interessante plekken in je omgeving.In de nieuwste versie van Yelp’s iPhone-applicatie is de mogelijkheid toegevoegd om op allerlei plekken in te checken, net zoals je bij de eerder genoemde diensten kunt doen. Ook kunnen gebruikers punten verdienen wanneer ze bepaalde plekken vaker bezoeken. Bij Foursquare kun je op die manier de mayor (burgemeester) van een bepaald café of restaurant worden. Yelp kiest voor een leaderboard (een ranglijst) en heeft ook al nagedacht over bepaalde gamefuncties. Voor Yelp is het een extra manier om te zorgen dat gebruikers content leveren, zonder dat ze foto’s hoeven te uploaden of reviews hoeven te schrijven. Zoek je een goed restaurant, dan kun je kijken hoe vaak de reviewer een bepaald etablissement daadwerkelijk bezocht heeft en dus uit ervaring spreekt of verslag doet van een eenmalige ervaring. Het plan is ook om aanbiedingen te doen als gebruikers bij bepaalde plekken inloggen: denk daarbij aan een gratis tweede kop koffie of 50% korting op een voorgerecht als je met meerdere mensen komt eten. Gebruikers kunnen net als bij Foursquare en Gowalla push notificaties ontvangen als hun vrienden ergens inchecken. Wil je weten waar je vrienden uithangen, dan kun je dat via de app bekijken.

Ik heb de applicatie zelf gebruikt om te kijken in hoeverre het overeenkomt met de bestaande incheckdiensten en er is in feite geen verschil. Wel kun je met Yelp veel meer: niet alleen inchecken, maar ook reviews invullen, bookmarken, uitgebreide reviews lezen en de nieuwsfeed in jouw omgeving bekijken.

Downloaden: Yelp
Zie ook: bespreking op TechCrunch

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.