XCOM: Enemy Unknown voor iPhone en iPad verschenen

XCOM: Enemy Unknown is voor de iPhone en de iPad verschenen. Het spel heeft ongeveer dezelfde inhoud als de versies op pc en spelcomputers.

XCOM Enemy UnknownXCOM: Enemy Unknown is voor de iPhone, iPad en iPod touch verschenen. In de game leid je een troep soldaten die het in tactische, diepgravende gevechten opnemen tegen aliens. Het is misschien wel de meest opmerkelijke titel die deze week in de App Store verschijnt. XCOM heeft een prijskaartje van maar liefst €17,99, maar daar staat tegenover dat de iOS-game nagenoeg identiek is aan de gelijknamige pc- en spelcomputergame die in 2012 verscheen.

Het uit 2012 stammende spel wordt op het moment ook nog verkocht voor andere platformen, voor meer dan 20 euro. iOS-spelers betalen dus niet meer dan gamers die op andere platformen met het spel aan de slag gaan. Toch ontbreekt er één essentiële functie in de iPhone- en iPad-game: je kunt niet tegen andere spelers strijden, iets wat op de pc en spelcomputers wel mogelijk is. Ontwikkelaar 2K zegt dit in een latere update wel toe te willen voegen.

Downloaden: XCOM: Enemy Unknown (€17,99, universeel, iOS 5.0+)

Tactisch oorlogsspel

XCOM: Enemy Unknown zit vol soldaten met grote geweren en granaten, maar toch is het vooral een tactische game. Ieder personage op het veld valt beurtelings aan, wat je de tijd geeft om goed na te denken over je keuzes, maar als een soldaat eenmaal door een vijand onder vuur wordt genomen is het ook al snel einde oefening. Een paar schoten en een personage is dood – om in latere levels niet meer terug te keren. Het is daarom zaak om je troepen veilig achter beschutting te plaatsen, terwijl je op een slimme manier het vijandelijke territorium infiltreert.

Tussen missies door kies je waar je soldaten zich in moeten specialiseren en bouw je aan je basis, waardoor je weer nieuwe wapens en technologieën kunt ontwikkelen. Omdat je constant bezig bent met het versterken van je team, kan het een harde klap zijn als een soldaat in het veld sterft. Al helemaal als je jouw team zoals ons hebt vernoemd naar je vrienden en collega’s. Ondertussen moet je ook nog eens kiezen welke landen je wel te hulp schiet bij een alieninvasie en wie je aan hun lot overlaat, waardoor delen van de wereld in verval raken en je bondgenoten vergaart of verliest.

Afgelopen jaar ontving XCOM op de Xbox 360, Playstation 3 veel lof van zowel gamers als de pers. Dit leidde ertoe dat meerdere websites het spel nomineerden voor ‘Game of the Year’, een titel die ze bij onder andere Giant Bomb wisten binnen te slepen. Op reviewverzamelsite Metacritic heeft XCOM een gemiddelde score van 89.

XCOM screenshot shootout

Prijs

De hoge prijs zal wellicht duidelijk maken of een redelijk nieuwe, diepgaande en volledige game zoals XCOM op iOS verkocht kan worden voor de prijs die het spel op andere gameplatformen heeft. Op het moment zijn er namelijk vrij weinig game-uitgevers die 18 euro durven te vragen voor hun iOS-spellen. Het Japanse Square Enix heeft af en toe wel spellen die soortgelijke prijzen hanteren, maar hierbij wordt al snel als kritiek gegeven dat het gaat om ports van alweer wat oudere games.

XCOM werkt volgens 2K Games op de iPad 2 en nieuwer, iPad mini, iPod touch vijfde generatie en de iPhone 4S en nieuwer.

Downloaden: XCOM: Enemy Unknown (€17,99, universeel, iOS 5.0+)

XCOM bovenaf

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2013, 1:04
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.