WeCam: videobellen en daten met mensen uit alle sociale netwerken

WeCam voor iPhone is een app waarmee je kunt videobellen met vrienden en nieuwe mensen met gelijke interesses kan leren kennen.

wecamHet is een veelgehoorde klacht van social junkies: je contacten zijn verspreid over verschillende netwerken, waardoor je steeds tussen apps moet schakelen. Het nieuwe WeCam Chat – niet te verwarren met messenger WeChat – wil daar iets aan doen, door je vanuit één app te laten videochatten met contacten uit Facebook, Twitter en Google+. Naast videobellen kun je WeCam ook gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen, want de app filtert gebruikers op kenmerken. Zo kun je mensen zoeken op leeftijd, geslacht, interesses, relatiestatus en locatie, om hen daarna te bellen of een vriendenverzoek te sturen.

Maar die zoekfunctie is niet de enige manier om nieuwe mensen te ontdekken in WeCam. Zo werkt de app met tags waarmee mensen hun interesses kunnen aangeven en heeft de app een ‘Near Me-functie’, waarmee je ziet welke mensen in de buurt zijn. Hiervoor moet je wel eerst je locatiebepalingen aanzetten. Ook heeft de app een ingebouwde ‘matchmaker’, die automatisch een lijst van mensen met gelijke eigenschappen/interesses toont. Hoe meer je over jezelf invult, hoe specifieker de lijst zal zijn. Bovendien zie je net als bij Facebook van alle vrienden welke vrienden zij weer hebben, en kun je op die manier ook contacten leggen. Als vrienden hen aardig vinden is de kans immers aanwezig dat jij dat ook vindt.

voorbeeld 2bellen 2

Het verschil tussen WeCam en andere videochat-diensten is dat WeCam WebRTC (Real Time Communications) technologie gebruikt. De app maakt daardoor gebruik van de hardware van je smartphone om met de camera’s aan de voor- en achterkant op te nemen en combineert deze met het real-time video communicatieplatform OpenTok. Daardoor is de verbinding en kwaliteit van het videobellen volgens de makers veel beter dan bij andere videochat-apps. Dat klinkt goed natuurlijk, en het is duidelijk dat er goed is nagedacht over de uitvoering van deze app. Toch zijn er ook een paar factoren die het succes van WeCam kunnen verhinderen.

Het eerste nadeel zit hem in het grondbeginsel van de app: videobellen om vreemden te leren kennen. Het kan natuurlijk aan ons liggen, maar wij vinden de stap van een foto en een rijtje interesses bekijken en op de knop ‘videobellen’ tikken nogal groot. En daarin zijn wij vast niet de enige. De makers van deze app geloven heilig in videochatten omdat dit de meest open vorm van communicatie is en niemand zich kan ‘verschuilen’ achter tekstberichten. Toch vrezen we dat alleen de meest extroverte mensen zomaar willen videobellen met vreemden; muurbloempjes en meer verlegen types zullen WeCam aan zich voorbij laten gaan. Misschien toch een berichten-optie toevoegen om het allereerste ijs op een andere manier te laten breken?

dating 2foto

Een ander minpunt is het feit dat vrienden eerst ook WeCam moeten installeren voordat je met hen kan videobellen. De ervaring leert dat dit soort apps heel populair moeten worden voordat veel van je vrienden dit doen, en dat is dus nog even de vraag. Voor WeCam is deze vereiste misschien een logische keuze, installeren geeft hen naamsbekendheid, maar kan het ook een groot obstakel gaan vormen.

Voor €0,89 kun je de reclames in WeCam afkopen, maar wij zijn (nog) geen advertenties van derden tegengekomen.

Downloaden: WeCam (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2014, 10:15
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen dating, sociale netwerken, videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.