Microsoft OneNote op iPad: alternatief voor Word en Evernote?

Microsoft OneNote is de gratis te gebruiken tekstverwerker van Microsoft op de iPad. Hoe goed is OneNote versus Evernote en Word?

Microsoft OneNote iPad versus EvernoteEindelijk kan je Microsoft Office gebruiken op de iPad. Maar goedkoop is Microsoft Word, Excel en Powerpoint gebruiken niet. Gelukkig heeft Microsoft ook een gratis applicatie voor de iPad waarmee je kan schrijven, vormen kan invoegen en zelfs aardig tekst kan verwerken. OneNote is Microsofts antwoord op de populaire notitie-app Evernote en een update geeft de toepassing een ontwerp dat in lijn is met iOS 7 en de Office-apps. Hoe goed is Microsoft OneNote op de iPad in verhouding tot Word en Evernote?

Zie de paarse bovenbalk even over het hoofd en je verwart OneNote zo met Word. Een over de breedte getrokken balk geeft je alle gangbare opties voor lettertype bewerken, tekst markeren, een opsomming maken, tekst uitlijnen en tekststijlen. Met een knop in de paarse balk, schakel je van de tekstverwerking naar invoegknoppen (tabel, afbeelding, camera, link en datum) en Beeld. Daar verander je de paginagrootte, kleur en schakel je de spellingscontrole in en uit.

Microsoft OneNote vs Word

Een tabel maken en uitbreiden in OneNote is dus geen probleem – maar dat is wel de meest specialistische optie van de applicatie die in de buurt komt van Microsoft Word voor de iPad. Mogelijkheden om grafieken en diagrammen te maken ontbreken, je kan geen vormen en tekstvakken invoegen en ook kan je niet met meerdere mensen tegelijk aan een document werken. Daarvoor ben je echt aangewezen op Word. Geavanceerde desktop-opties van Word, zoals paginanummering en het stylen van je volledige document, zoek je al helemaal vergeefs in OneNote.

Microsoft OneNote iPad tekstverwerken

Microsoft OneNote vs Evernote

Als het aan Microsoft ligt, mag je Microsoft OneNote dan ook niet zien als serieuze tekstverwerker. Het is een notitie-app die in het leven geroepen lijkt om de concurrentie aan te gaan met de gerenommeerde notitie-app Evernote. Waar Evernote niet op is te verslaan, is de verregaande integratie met andere apps. Evernote is een notitiebak die je voor van alles kan gebruiken: artikellinks die je doorzet vanaf Twitter, bijlagen die je opent in je e-mail: je kan het zo gek niet bedenken of je kan het doorzetten naar Evernote. Die mate van ondersteuning biedt Microsoft OneNote (nog) niet. De app zelf kan zich echter makkelijk meten met Evernote.

OneNote heeft een toegankelijke indeling. Je kan verschillende notitieblokken aanmaken vanuit het hoofdscherm, die worden opgeslagen in je OneDrive cloudopslag van je Microsoft-account. Elk notitieblok kan je behangen met meerdere tabbladen die net zo werken als de tabbladen in Safari en andere browsers. Onder elk tabblad kan je weer een groot aantal pagina’s aanmaken. Met knoppen rechts bovenin beeld doorzoek je notities, label je ze als bijvoorbeeld een idee, belangrijke pagina of contactpersoon.

Hieronder eerste screenshot: Evernote. Tweede: Microsoft OneNote.

Evernote screenshot versus OneNote

Microsoft OneNote todo bewerken

OneNote laat je afbeeldingen importeren en foto’s nemen en kan die optimaliseren voor extra leesbaarheid, maar de app heeft niet Evernote’s handige mogelijkheid om meteen aantekeningen te maken op een foto. Daar tegenover staat wel dat je tabellen kan maken en vullen in OneNote. Evernote bedient wel wat soepeler. Reageert net iets sneller op je drukken. Omdat OneNote een Microsoft Word-indeling hanteert, is OneNote mogelijk wel intuïtiever voor je.

Hoe goed is Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote delen documentDe vernieuwing voor iOS 7 en het Microsoft Office-design hebben Microsoft OneNote goed gedaan. De applicatie geniet niet dezelfde integratie van andere apps als Evernote en zeker niet de veelzijdigheid van Microsoft Word, maar kan prima op zichzelf staan. Het is de enige gratis schrijfapp van Microsoft op de iPad. Je hoeft alleen maar in te loggen met je Microsoft-account. Zo kan je zonder obstakels beginnen aan de notitie-app met een heldere bediening en goede deelopties met andere gebruikers.

Downloaden: Microsoft OneNote voor iPad (gratis, iPad, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2014, 12:19
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.